Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ.Γεωργούλης: Ενίσχυση των δεξιοτήτων και προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

«Ο καλλιτεχνικός τομέας και η δημιουργική βιομηχανία είναι εξαιρετικός τόπος για καινοτομία και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτη δυναμική σ’ αυτόν που θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Σειρά τροπολογιών κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης, ως σκιώδης εισηγητής, στον φάκελο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας για το Στρατηγικό Θεματολόγιο Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για την περίοδο 2021-2027 και για τον νέο κανονισμό του Ινστιτούτου.

Μεταξύ άλλων οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Αλ.Γεωργούλης αφορούν στη δημιουργία της νέας Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για τον Πολιτισμό υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου.

Αυτήν τη στιγμή, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας υποστηρίζει οκτώ Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας. Στόχος αυτών είναι να διευκολύνουν τον σχηματισμό διασυνοριακών συμπράξεων, προωθώντας την συνεργασία επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τις τροπολογίες που κατέθεσε, τόνισε ότι η νέα Κοινότητα για τον Πολιτισμό πρέπει να ενισχύσει την βιομηχανία πολιτιστικού και δημιουργικού περιεχομένου με τέτοιον τρόπο ώστε η δεύτερη να μην περιορίζεται αυστηρά στους όρους της αγοράς και ο προσανατολισμός της να είναι η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία.

Ο ίδιος επισήμανε τον ρόλο αυτής της Κοινότητας στην υποστήριξη των προσώπων του πολιτιστικού χώρου, όσον αφορά την ένταξη τους στην αγορά εργασίας αλλά και την ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων με τις οποίες οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα μπορούν να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις κατατιθέμενες τροπολογίες, η νέα Κοινότητα, μέσω του έργου της, πρέπει να εισάγει προγράμματα κινητικότητας για τους επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού και να προωθήσει διασυνοριακές συνεργασίες. Όπως αναφέρουν οι τροπολογίες, για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Ινστιτούτο πρέπει να εξασφαλίσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την επίσημη αναγνώριση των σχετικών δεξιοτήτων που αποκτώνται και να διευκολύνει την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών σε όλα τα κράτη μέλη.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Γεωργούλη σχετικά με τις τροπολογίες:

«Πρέπει επιτέλους να λύσουμε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης στον πολιτισμό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καλλιτεχνική εκπαίδευση ως ισότιμη και να αναγνωρίσουμε τις δεξιότητες που απορρέουν από αυτήν. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει αναγνώριση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ως εκ τούτου να αποκλείονται οι καλλιτέχνες από κάθε είδους κινητικότητα ή επιδότηση.

» Ο καλλιτεχνικός τομέας και η δημιουργική βιομηχανία είναι εξαιρετικός τόπος για καινοτομία και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτη δυναμική σ’ αυτόν που θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

» Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι μια δραματική εικόνα, όπως φανερώνεται και από την τελευταία ποσοτική Έρευνα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης με τίτλο ’’Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα’’.

» Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 75 - 91 % των καλλιτεχνών δυσκολεύονται να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς τους και να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες. Αυτή εικόνα οφείλει να αλλάξει».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις