Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Αλ.Γεωργούλης: Ενίσχυση των δεξιοτήτων και προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Γεωργούλης: Ενίσχυση των δεξιοτήτων και προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

Σειρά τροπολογιών κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης, ως σκιώδης εισηγητής, στον φάκελο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας για το Στρατηγικό Θεματολόγιο Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για την περίοδο 2021-2027 και για τον νέο κανονισμό του Ινστιτούτου.

Μεταξύ άλλων οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Αλ.Γεωργούλης αφορούν στη δημιουργία της νέας Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για τον Πολιτισμό υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου.

Αυτήν τη στιγμή, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας υποστηρίζει οκτώ Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας. Στόχος αυτών είναι να διευκολύνουν τον σχηματισμό διασυνοριακών συμπράξεων, προωθώντας την συνεργασία επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τις τροπολογίες που κατέθεσε, τόνισε ότι η νέα Κοινότητα για τον Πολιτισμό πρέπει να ενισχύσει την βιομηχανία πολιτιστικού και δημιουργικού περιεχομένου με τέτοιον τρόπο ώστε η δεύτερη να μην περιορίζεται αυστηρά στους όρους της αγοράς και ο προσανατολισμός της να είναι η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία.

Ο ίδιος επισήμανε τον ρόλο αυτής της Κοινότητας στην υποστήριξη των προσώπων του πολιτιστικού χώρου, όσον αφορά την ένταξη τους στην αγορά εργασίας αλλά και την ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων με τις οποίες οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα μπορούν να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις κατατιθέμενες τροπολογίες, η νέα Κοινότητα, μέσω του έργου της, πρέπει να εισάγει προγράμματα κινητικότητας για τους επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού και να προωθήσει διασυνοριακές συνεργασίες. Όπως αναφέρουν οι τροπολογίες, για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Ινστιτούτο πρέπει να εξασφαλίσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την επίσημη αναγνώριση των σχετικών δεξιοτήτων που αποκτώνται και να διευκολύνει την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών σε όλα τα κράτη μέλη.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Γεωργούλη σχετικά με τις τροπολογίες:

«Πρέπει επιτέλους να λύσουμε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης στον πολιτισμό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καλλιτεχνική εκπαίδευση ως ισότιμη και να αναγνωρίσουμε τις δεξιότητες που απορρέουν από αυτήν. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει αναγνώριση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ως εκ τούτου να αποκλείονται οι καλλιτέχνες από κάθε είδους κινητικότητα ή επιδότηση.

» Ο καλλιτεχνικός τομέας και η δημιουργική βιομηχανία είναι εξαιρετικός τόπος για καινοτομία και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτη δυναμική σ’ αυτόν που θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

» Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι μια δραματική εικόνα, όπως φανερώνεται και από την τελευταία ποσοτική Έρευνα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης με τίτλο ’’Συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ελλάδα’’.

» Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 75 - 91 % των καλλιτεχνών δυσκολεύονται να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς τους και να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες. Αυτή εικόνα οφείλει να αλλάξει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL