Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Π. Σάντσεθ: Σκληρή κριτική εναντίον αλυσίδων τροφίμων και ΗΠΑ για πτώση τιμών - Οι αγρότες αποδοκίμασαν τον αρχηγό του Vox (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σάντσεθ: Σκληρή κριτική εναντίον αλυσίδων τροφίμων και ΗΠΑ για πτώση τιμών - Οι αγρότες αποδοκίμασαν τον αρχηγό του Vox (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Ο μικρός και μεσαίος αγρότης βλέπει τις τιμές να πέφτουν, να πέφτουν, να πέφτουν και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για την κυβέρνηση», προειδοποίησε ο Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας από τους υπεύθυνους των μεγάλων αλυσίδων διανομής «να κάνουν την αυτοκριτική τους» γιατί δημιουργούν προβλήματα «στο μέλλον  του αγροτικού τομέα», ενώ στη Μαδρίτη ένα τμήμα από τους συγκεντρωμένους αγρότες έξω από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων αποδοκίμασαν τον ηγέτη του φασιστικού Vox Αμπασκάλ.

https://www.dailymotion.com/embed/video/x7riwmm

Ο Σάντεθ εναντίον της πτώσης τιμών από τις αλυσίδες διανομής και την αμερικανική εμπορική πολιτική

«Είναι προφανές ότι οι μεγάλες αλυσίδες διανομής θα πρέπει να ξαναδούν τη θέση τους, να κάνουν μια αυτοκριτική. Θα πρέπει επίσης να εισάγουμε περισσότερους κανόνες για τη διαφάνεια για να υπερασπίσουμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αυτή τη στιγμή δυστυχώς βλέπουν τις τιμές να πέφτουν, να πέφτουν, να πέφτουν. Κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο για την κυβέρνηση», τόνισε ο Σάντσεθ από τις Βρυξέλλες, που βρέθηκε για να διαπραγματευτεί με την ευρωπαϊκή κυβέρνηση την  ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής και τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για τον Σάντσεθ «ο προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει η κυβέρνησή θα αντανακλά την ανάγκη στήριξης του αγροτικούς και κτηνοτροφικού τομέα θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την χρησιμοποίηση των κοινοτικών πόρων συνοχής και ως δεύτερη προτεραιότητα την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με άξονα την άμεση πληρωμή των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων» από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και τους μεσάζοντες.

Ο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, αλλά ότι στοχεύει σε μια πρώτη λύση έως τις 20 Φεβρουαρίου για να υπάρξει ένας κοινοτικός προϋπολογισμός με μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική με άξονα αρκετούς πόρους στα προγράμματα συνοχής, τη στήριξη και επιμόρφωση των νέων αγροτών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ψηφιοποίηση του τομέα.

Από τις Βρυξέλλες ο Σάντσεθ επιτέθηκε και στην αμερικανική αγροτική πολιτική. «Τα προβλήματα στον τομέα προέρχονται επίσης και από τις ποσοστώσεις και την εμπορική πολιτική που ακολουθούν ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι εμείς λέμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πρέπει να αξιολογήσει το βάρος μιας κοινής αγοράς στην ήπειρό μας, που αντιπροσωπεύει πάνω από 500 εκατομμύρια άτομα. Κατά δεύτερο υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική και κατά τρίτο λόγο κάτι για το οποίο μιλήσαμε στο υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας, που είναι η διαμόρφωση των τιμών», κατέληξε ο Σάντσεθ.  

Αγρότες αποδοκίμασαν τον ηγέτη των φασιστών του Vox

Η παρουσία του Αμπασκάλ και ορισμένων άλλων ηγετικών στελεχών του Vox στη διαδήλωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαδρίτης σήμερα το πρωί δεν άρεσε σε πολλούς από αυτούς. «Άθλιε», «Βρωμιάρη», «Δείξε μας τα χέρια σου, δεν είσαι αγρότης, δίνε του», «Αγρότη του καναπέ», «Δεν είμαστε φασίστες», φώναζαν μεταξύ άλλων ορισμένοι αγρότες, προσπαθώντας να διακόψουν τον χαιρετισμό του αρχηγού των Ισπανών φασιστών. Οι υπεύθυνοι της συγκέντρωσης των αγροτών κάλεσαν όλους τους πολιτικούς να αποχωρήσουν για να δώσουν χώρο στους εκπροσώπους των αγροτών.

https://www.dailymotion.com/embed/video/x7rivwt

Η διαμαρτυρία των αγροτών της Μαδρίτης

Οι αγρότες της Περιφέρειας της Μαδρίτης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσα τριών συνδικάτων του τομέα, UPA, COAG και ASAJA, και συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο για να διαμαρτυρηθούν για την «ελεεινή κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός τομέας». Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν ξεκινήσει μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ισπανία, έχοντας εισβάλει με τα τρακτέρ τους σε πολλές πόλεις της Ανδαλουσίας, με άξονα την αντίδραση των ελαιοπαραγωγών στην κατάρρευση της τιμής του ελαιόλαδου.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν «μια νέα και δίκαιη Κοινή Αγροτική Πολιτική» και ζητούν μέτρα προστασίας τους από τους μεσάζοντες και τις μεγάλες αλυσίδες διανομής. «Η λειτουργία του αγροτικού τομέα είναι απαραίτητη για τη διατροφή του πλανήτη. Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τρόφιμα στην κοινωνία έχουν ανάγκη τη στήριξή σας» υπογράμμισαν οι αγρότες, καλώντας όλους τους πολίτες να στηρίζουν τις διεκδικήσεις τους «γιατί αυτός ο αγώνας είναι ένας αγώνας για την κυριαρχία και την ασφάλεια στα τρόφιμα όλων μας».

https://www.youtube.com/embed/FhUhvnDIacg

Η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ επεξεργάζεται μια σειρά μέτρων «για να αντιμετωπίσει το σπιράλ της πτώση των  τιμών των αγροτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης» και να αποτρέψει μια κοινωνική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κίνημα όπως αυτό των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία. Την προηγούμενη εβδομάδα η συγκέντρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο Μπανταχόθ, στα σύνορα με την Πορτογαλία, κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία όταν οι αγρότες προσπάθησα να φθάσουν στην τοπική έκθεση Agroexpo και να συναντήσουν τον αρμόδιο υπουργό Λουίς Πλάνας και τον σοσιαλιστή πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Φερνάντσεθ Βάρα. Το Λαϊκό Κόμμα ζήτησε από την κυβέρνηση Σάντσεθ να εγγυηθεί το... νόμο και την  τάξη κινητοποιώντας περισσότερους άνδρες της αστυνομίας και της Γκουάρθια Θιβίλ για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών, ενώ ο υπουργός Πλάνας επισκέφθηκε τον Σάντσεθ ζητώντας την λήψη άμεσων μέτρων υπέρ των αγροτών και κτηνοτρόφων. Την Τρίτη χιλιάδες αγρότες πάνω στα τρακτέρ τους απέκλεισαν το Τολέδο, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μαδρίτη.  

Ο Πλάνας προτείνει με μπει νομικό φρένο στις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, όπως το ελαιόλαδο ή το γάλα, από τις μεγάλες αλυσίδες διανομής, να συμπεριλαμβάνεται στη διαμόρφωση της τιμής το κόστος παραγωγής και να προβλέπονται κυρώσεις εναντίον των αλυσίδων τροφίμων που παραβιάζουν τους κανόνες. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει τους υπεύθυνους των μεγάλων αλυσίδων για τις τιμές που προσφέρουν στους παραγωγούς και τις πιέσεις που εξασκούν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να αποδεχθούν χαμηλές τιμές.

Οι σοσιαλιστές και η Αριστερά δείχνουν μια παραδοσιακή ευαισθησία για προβλήματα του αγροτικού τομέα, δεδομένοι ότι η Ανδαλουσία και η Εστρεμαδούρα αποτελούν ιστορικά φέουδα των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Παράλληλα οι σοσιαλιστές και η Αριστερά προσπαθούν να αφοπλίσουν τα μισαλλόδοξα και διχαστικά μηνύματα του Vox, που προσπαθεί να μετατρέψει την κρίση των τιμών και των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και των κτηνοτρόφων σε μια ρατσιστική εκστρατεία εναντίον των μεταναστών και των εισαγωγών τροφίμων από άλλες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL