Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ιρλανδία: Πρώτο στις δημοσκοπήσεις με 25% το Σιν Φέιν, Πράσινοι στο 8%, Εργατικοί στο 4%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρλανδία: Πρώτο στις δημοσκοπήσεις με 25% το Σιν Φέιν, Πράσινοι στο 8%, Εργατικοί στο 4%

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το Σιν Φέιν, το κόμμα της ιρλανδικής Αριστεράς που συμμετέχει και στην GUE, έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ το συντηρητικό Φάιν Γκέιλ του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ καταρρέει στην τρίτη θέση, καθιστώντας σαφές ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει ο κεντροδεξιός συνασπισμός.    

Το Σιν Φέιν, το οποίο υποστηρίζει την επανένωση με τη Βόρεια Ιρλανδία, ήρθε πρώτο σε δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου για πρώτη φορά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ υποχώρησε στην τρίτη θέση, γεγονός που πυροδότησε μια οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κεντροδεξιά κόμματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της IPSOS MRBI για τους Irish Times, το Σιν Φέιν, το πρώην πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), προηγείται με το το 25% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ακολουθεί το κεντροδεξιό Φιάνα Φάιλ με 23% και το Φάιν Γκέιλ με 20%. Οι Πράσινοι παραμένουν στο 8%, ενώ το Εργατικό Κόμμα υποχωρεί στο 4%.  

Η δημοσκόπηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ηγέτη του Σιν Φέιν Μέρι Λου Μακντόναλντ, γιατί η άνοδός του αποδεικνύει ότι τα συστημικά μέσα δεν κατάφεραν να υποβαθμίσουν την παρουσία του στην πολιτική σκηνή σε μια χώρα που πλήρωσε ένα μεγάλο κοινωνικό και όχι μόνο τίμημα στις μνημονιακές πολιτικές. Η Μακντόναλντ κλήθηκε τελικά να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που μεταδόθηκε από το δημόσιο δίκτυο RTE, ενώ αρχικά επρόκειτο να προσκληθούν σ' αυτό μόνο οι ηγέτες των δύο μεγάλων κεντροδεξιών κομμάτων. Η ιρλανδική βουλή έχει 160 έδρες και εκλέγεται για πέντε χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL