Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Πορτογαλία: Η Αριστερά βάζει τέλος σε «Χρυσές Βίζες» και φορολογικό παράδεισο ξένων συνταξιούχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πορτογαλία: Η Αριστερά βάζει τέλος σε «Χρυσές Βίζες» και φορολογικό παράδεισο ξένων συνταξιούχων

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Τέλος στις «Χρυσές Βίζες» στις παραθαλάσσιες περιοχές και στο φορολογικό παράδεισο για ξένους συνταξιούχους βάζει η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα μετά τις ισχυρές πιέσεις της Αριστεράς και των ευρωπαϊκών αρχών.  

Το Μπλόκο της Αριστεράς, το Πορτογαλικό ΚΚ, οι Πράσινοι, με τις πιέσεις των ευρωπαϊκών αρχών, θα βάλλουν τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς που είχε μετατρέψει την Πορτογαλία σε έναν φορολογικό παράδεισο για ξένους συνταξιούχους, ενώ οι ξένοι επενδυτές που αποσκοπούσαν σε «Χρυσές Βίζες» φιλοδοξώντας να εγκατασταθούν σε κάποιο παραλιακό θέρετρο της Λισσαβόνας, του Πόρτο ή στις Αζόρες θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα μόνο στην… ενδοχώρα.  

Μετά τις πιέσεις της Αριστεράς και των ευρωπαϊκών αρχών ο Αντόνιο Κόστα δέχθηκε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2020 την φορολόγηση στο 10%, με ελάχιστη καταβολή 7.500 ευρώ, στα εισοδήματα των ξένων συνταξιούχων που διαμένουν στην Πορτογαλία. Η νομοθεσία της χώρας προέβλεπε την απαλλαγή για την καταβολή φόρων για μια 10ετία στους ξένους συνταξιούχους που μετακόμιζαν στην Πορτογαλία, για να εκμεταλλευτούν το χαμηλό κόστος ζωής και να βελτιώσουν την ποιότητά της καθημερινότητάς τους. Το μέτρο που θα ψηφιστεί δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά τους ξένους συνταξιούχους που θα εγκατασταθούν στην χώρα μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.  

«Το να αποθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις αποτελεί έγκλημα κατά του έθνους», αναφώνησε ο Λουίς Λίμα, ο πρόεδρος των εταιρειών ακινήτων Real Estate, εκφράζοντας τη δυσφορία του τομέα που κάνει από το 2009 χρυσές δουλειές με την εισβολή σχεδόν 30.000 ξένων συνταξιούχων, κυρίως από τις χώρες της Βορείου Ευρώπης που αγοράζουν πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα στη Λισαβόνα, το Πόρτο και το θέρετρο του Αλγκάρβε.

Το Μπλόκο της Αριστεράς, το Πορτογαλικό ΚΚ και οι Πράνινοι διαμαρτύρονταν εδώ και χρόνια για την πολιτική διακρίσεων ανάμεσα στους συνταξιούχους, που ξεκίνησε το 2009, πλήττοντας στην πράξη τους Πορτογάλους συνταξιούχους, που όχι μόνο πληρώνουν φόρους, αλλά βλέπουν και το κόστος ζωής, των ενοικίων και των ακινήτων να αυξάνονται από τη ζήτηση των συνταξιούχων με ιδιαίτερα μεγάλες συντάξεις, σχετικά με τις πενιχρές συντάξεις που καταβάλλονται στην χώρα. Με το ίδιο σκεπτικό ο Αριστερά… θα απομακρύνει τους έχοντες και κατέχοντες τις «Χρυσές Βίζες» από την… θάλασσα στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020 έχουν κατατεθεί 1.292 τροποποιήσεις, 308 από το Πορτογαλικό ΚΚ, 234 από το κόμμα των φιλόζωων ΠΑΝ, 234 από το Μπλόκο της Αριστεράς και 67 από τους Πράσινους, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε 99 τροποποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL