Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ιταλία: "Σαρδέλες", πλατείες και Αριστερά σταμάτησαν το ρατσισμό και το φασισμό στην "κόκκινη" Εμίλια Ρομάνια - Ήττα του Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: "Σαρδέλες", πλατείες και Αριστερά σταμάτησαν το ρατσισμό και το φασισμό στην "κόκκινη" Εμίλια Ρομάνια - Ήττα του Σαλβίνι

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι «Σαρδέλες», ο κόσμος των πλατειών και η Αριστερά φαίνεται ότι κέρδισαν τη δύσκολη μάχη της Εμίλια Ρομάνια σταματώντας το ρατσισμό και το φασισμό του Σαλβίνι στην καρδιά της «κόκκινης» Ιταλίας. Οι κάλπες έκλεισαν στις 24.00 ώρα Ελλάδος. 

Η «κόκκινη» Εμίλια Ρομάνια παραμένει στο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, σύμφωνα με το πρώτο exit poll που δίνει από 47% έως 51% στον Μπονατσίνι του συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η υποψήφια της ακροδεξιάς και της δεξιάς Μποργκοντζόνι φθάνει μεταξύ 44% και 48%. Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα η επανεκλογή του Μπονατσίνι φαίνεται ότι οφείλεται στη τεράστια κινητοποίηση των δημοκρατικών και αριστερών πολιτών, που φαίνεται ότι ψήφισαν για πρόεδρο της περιφέρειας τον Μπονατσίνι επιλέγοντας για την εκλογή των περιφερειακών συμβούλων από τα ψηφοδέλτια των δυνάμεων τόσο του Κινήματος Πέντε Αστέρων όσο και της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η επανεκλογή του Μπονατσίνι θα αποτελέσει μια ήττα για τον ρατσιστή Σαλβίνι που στοιχημάτιζε να αλώσει την «κόκκινη» καρδιά της Ιταλίας με στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Κόντε και να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η νίκη του Μπονατσίνι φαίνεται ότι θα βάλει φρένο στο ρατσιστικό και μισαλλόδοξο ντελίριο του Σαλβίνι, παρόλο που η Λέγκα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να παραμένει πρώτο κόμμα στην Εμίλια Ρομάνια, αφού ήδη στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ξεπεράσει το 30% από το 5% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2014. Ο υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπονίνι κυμαίνεται μεταξύ 2% και 6%.

Στην Καλαβρία φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η περιφέρεια θα περάσει στα χέρια της δεξιάς και της ακροδεξιάς, αφού ο υποψήφιός της Σαντέλι κυμαίνεται στο πρώτο exit poll μεταξύ 48% και 53%, ενώ ο υποψήφιος του συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος Καλίπο περιορίζεται σε ποσοστά μεταξύ 29% και 33%. Ο υποψήφιος του Κ5Α Αϊέλο κυμαίνεται μεταξύ 7% και 11%.

Με βάση τον ιταλικό εκλογικό νόμο εκλέγεται περιφερειάρχης ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους, ενώ οι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται με ένα σύστημα αναλογικής με διαφορετικό όριο εκλογής των ψηφοδελτίων, αναλόγως με τον εκλογικό νόμο της περιφέρειας.  

Στην Εμίλια Ρομάνια κλήθηκαν να ψηφίσουν περισσότεροι από 3.5 εκατομμύρια πολίτες και στην Καλαβρία περίπου 1,8 εκατομμύρια πολίτες.

Στην Εμίλια Ρομάνια η συμμετοχή έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, πλησιάζοντας τα επίπεδα των βουλευτικών εκλογών κοντά στο 70%, σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα από τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2014. Στην Καλαβρία η συμμετοχή φαίνεται ότι σημείωσε οριακή άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL