Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Σύρια, Λιβύη, προσφυγικό και οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύρια, Λιβύη, προσφυγικό και οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Ερντογάν

Η κατάσταση στη Συρία και στη Λιβύη, το προσφυγικό και οι οικονομικές σχέσεις αποτέλεσαν τα βασικά σημεία των συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενη στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η Ά.Μέρκελ έκανε κατ΄επανάληψη λόγο για συμφωνία σε 55 σημεία, για να την διορθώσει ο κ. Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι ο στρατάρχης Χάφταρ δεν έχει υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση, δεν έχει υπογράψει κάτι», επανήλθε η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρινίζοντας ότι ο στρατάρχης συμφώνησε στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και για τον σχηματισμό επιτροπής 5+5, η οποία θα την προωθήσει.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» την συνεισφορά της Τουρκίας, ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, η ίδια, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να δώσει απευθείας οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, για τους 400.000 νέους πρόσφυγες στην βόρεια Συρία. «Μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε για αυτή την ανθρωπιστική δράση γερμανικά κεφάλαια», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα, πρόκειται για την πρώτη φορά που θα διατεθούν γερμανικά κεφάλαια για την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Τουρκία. «Όλες οι μετακινήσεις στην ζώνη ασφαλείας θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστούν με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στους Γερμανούς πολίτες οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, πρόκειται για 74 άτομα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο κρατούνταν 38.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κα Μέρκελ ζήτησε από τον συνομιλητή της να δοθούν διαπιστεύσεις σε Γερμανούς ανταποκριτές που εργάζονταν στην Τουρκία.

Το προηγούμενο έτος οι τουρκικές αρχές απέρριψαν ανάλογα αιτήματα, αφαιρώντας παράλληλα και την άδεια εργασίας - παραμονής των δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του ο Τ.Ερντογάν απέρριψε την υπόθεση ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος των Γερμανών δημοσιογράφων παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Η ευαισθησία μου στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου είναι γνωστή», είπε χαρακτηριστικά.

Τ.Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον Σάρατζ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα δε θα εγκαταλείψει τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ μόνο του και είναι «αποφασισμένη να παράσχει όση στήριξη μπορεί».

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε τον Σάρατζ. Είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε».

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μονάχους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος. τονίζοντας ότι «το να στηρίζουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση βάσει του ψηφίσματος 2259 του ΟΗΕ».

«Η Τουρκία και η Γερμανία δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου, προτρέποντας τις πλευρές (να επιδείξουν) κοινή λογική», συμπλήρωσε πρόεδρος της Τουρκίας.

Το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας, που έχει σταλεί στη Λιβύη, υποστηρίζει και εκπαιδεύει δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, είπε επίσης σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που παρέστησαν στη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή δεν θα πρέπει να στηρίζουν τον αντίπαλο του Σάρατζ, Χαλίφα Χάφταρ, αφού αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Από την πλευρά μας, εκείνος (ο Χάφταρ) δεν αποδέχθηκε πλήρως την εκεχειρία, Ποιος γνωρίζει τι θα κάνει αύριο;» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«400.000 άνθρωποι από την Ιντλίμπ κατευθύνονται στην Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση. Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν την οικοδόμηση περισσότερων από 10.000 κατοικιών στην Ιντλίμπ για να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα ροή μεταναστών από τα σύνορά της.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι του είπε πως η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει κάποια στήριξη στα σχέδια αυτά.

«Η γερμανική κυβέρνηση εκφράζεται απόλυτα από τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»

Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε σήμερα να σχολιάσει την γνωμοδότηση των Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ωστόσο, τόνισε ότι η γνωμοδότηση συμφωνεί με τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία «αντιπροσωπεύει πλήρως» και το Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες». 

Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», συνέχισε η κυρία Άντεμπαρ για να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κληθείσα να απαντήσει εάν και με ποιον τρόπο μπορεί η γνωμοδότηση να επηρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου και η διαδικασία παρακολούθησης, η οποία ξεκινάει τώρα, έχουν ως στόχο την ειρήνη στην Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. 

«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αλλά σαφή θεματολογία, η οποία προβλέπεται από αυτή την διαδικασία και για αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι πολλά κράτη είναι σημαντικοί εταίροι σε αυτό, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες της παρακολούθησης ("Follow up") συζητούμε με τους εταίρους όσα σχετίζονται με την Λιβύη. Παρά ταύτα λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη την διένεξη για αυτή την συμφωνία και έχουμε μια πολύ σαφή θέση, την οποία εκφράσαμε δημοσίως πολλές φορές. Το επίκεντρο στην Διαδικασία του Βερολίνου όμως είναι άλλο», τόνισε.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, ερωτηθείσα εάν η Άνγκελα Μέρκελ επρόκειτο να θέσει το ζήτημα στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρουσία της σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει. Σημείωσε πάντως ότι η Λιβύη θα αποτελούσε σίγουρα αντικείμενο των συνομιλιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη της Τουρκίας στην στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη, η κα Άντεμπαρ αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου επισημαίνεται:

«Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός που έχουμε αυτή την στιγμή και του πώς θα μετατραπεί σε μια εκεχειρία και ταυτόχρονα εργαζόμαστε προκειμένου να επιβάλουμε το εμπάργκο όπλων». Μέσω αυτού, συνέχισε η εκπρόσωπος, «βλέπετε ότι επί της αρχής -και αυτό αφορά όλα τα μέρη τα οποία εμπλέκονται με οποιονδήποτε τροπο στην Λιβύη - επιθυμούμε να σιγήσουν τα όπλα, να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση και να μπούμε σε μια πολιτική διαδικασία. Αυτός είναι ο στόχος μας και πάνω σε αυτόν εργαζόμαστε».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL