Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ιταλία: Άρση ασυλίας Σαλβίνι από τη Λέγκα - Κεντροαριστερά και Κ5Α απείχαν από τη συνεδρίαση – 40.000 «Σαρδέλες» στη Μπολόνια (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Άρση ασυλίας Σαλβίνι από τη Λέγκα - Κεντροαριστερά και Κ5Α απείχαν από τη συνεδρίαση – 40.000 «Σαρδέλες» στη Μπολόνια (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση Κόντε φοβήθηκε για άλλη μια φορά το ρατσιστή και μισαλλόδοξο Ματέο Σαλβίνι και απείχε από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία της Επιτροπής Ασυλίας για την άρση της ασυλίας του για να δικαστεί για την απαγωγή των 131 προσφύγων και μεταναστών, που σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές τους είχε απαγορεύσει παράνομα την αποβίβαση στο λιμάνι της Αουγκούστα της Σικελίας τον Ιούλιο του 2019.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν μόνο οι 10 από τους 23 γερουσιαστές της Επιτροπής Ασυλίας και οι διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε κωμικοτραδικές συνθήκες. Οι 5 γερουσιαστές της Λέγκας ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας και κατά της πρότασης του δεξιού προέδρου της Επιτροπής Γκαρπάρι εναντίον της άρσης της ασυλίας. Οι 4 γερουσιαστές της Φόρτσα Ιτάλια και ο ένας γερουαιστής των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας ψήφισαν την πρόταση του προέδρου κατά της άρσης, με αποτέλεσμα να περάσει η άρση, γιατί ο κανονισμός της γερουσίας προβλέπει να περνά το "όχι" στην πρόταση του προέδρου της Επιτροπής σε περίπτωση ισοψηφίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπάθησε να μεταφέρει το θέμα απευθείας στην ολομέλεια του σώματος στις 17 Φεβρουαρίου, μετά τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στην «κόκκινη» Εμίλια Ρομάνια και την Καλαβρία.

Η Επιτροπή Ασυλίας δεν είχε πάντως την τυπική απαρτία για να συνεδριάσει στις 17.00 ώρα Ιταλίας, παρόλο που στις 19 Δεκεμβρίου είχε αποφασίσει ομόφωνα να αποφασίσει σήμερα για το θέμα της άρσης της ασυλίας του Σαλβίνι. Η πλειοψηφία της Επιτροπής, που ανήκει στα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α), το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Ζωντανή Ιταλία του Ρέντσι και τους Ελεύθερους και Ίσους, αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση, ενώ ο Σαλβίνι είχε δώσει οδηγίες στους γερουσιαστές της Λέγκας να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας για να προσαχθεί σε μια «πολιτική δίκη εναντίον αυτού που υπερασπίστηκε την ασφάλεια, τα σύνορα και την τιμή αυτής της χώρας». Στην Επιτροπή συμμετέχουν 23 γερουσιαστές, 6 του Κ5Α, 5 της Λέγκας, 4 της Φόρτσα Ιτάλια, 3 της Ζωντανής Ιταλίας του Ρέντσι, και από ένας γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, των Αδελφών της Ιταλίας, των Ελεύθερων και Ίσων και των γερμανόφωνων του SVP.

Μικρή ανάσα για Τζινγκαρέτι και Ντι Μάιο

«Ο Σαλβίνι για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους», κατήγγειλε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι, ενώ ο ηγέτης του Κ5Α και υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο προειδοποίησε ότι ο Σαλβίνι «που έκανε τον υπερασπιστή των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάνει τώρα το θύμα».

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησαν να μεταφέρουν στις 17 Φεβρουαρίου την επίμαχη ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Σαλβίνι για να μην προσφέρουν ένα προεκλογικό όπλο στα χέριά του ενόψει των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής στην «κόκκινη» Εμίλια Ρομάνια και την Καλαβρία. Η δεξιά πρόεδρος της γερουσίας Καζελάτι όμως χρησιμοποίησε την κρίσιμη ψήφο της την προηγούμενη εβδομάδα για να διεξαχθεί η ψηφοφορία όπως είχε αποφασιστεί το Δεκέμβριο πριν από τις περιφερειακές εκλογές, στοχεύοντας να διευκολύνει τη συσπείρωση των ψήφων της δεξιάς και της ακροδεξιάς εναντίον της «δίωξης» του αναμφισβήτητου πολιτικού αρχηγού της.

Σαλβίνι: Για την ελευθερία πάω και… φυλακή

«Για την ελευθερία είμαι έτοιμος να πάω και στη φυλακή», τόνισε με περιττό θράσος ο Ματέο Σαλβίνι για να εμφανιστεί ως «θύμα της δικαιοσύνης», υποστηρίζοντας αυτή την φορά την άρσης της ασυλίας του

«Το σκέφθηκα… έχει καταντήσει ανέκδοτο που συνεχίζεται εδώ και χρόνια, αποφάσισα να ζητήσω σε αυτούς που θα ψηφίσουν, και στους γερουσιαστές της Λέγκας, να μου κάνουν τη χάρη. Να ψηφίσουν να με στείλουν σε δίκη για να τα ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα. Στείλτε με στο δικαστήριο. Θα είναι μια δίκη εναντίον του ιταλικού λαού. Ας βρουν ένα αρκετά μεγάλο δικαστήριο γιατί εκατομμύρια Ιταλών θα έρθουν να μου κάνουν παρέα. Εάν πρέπει να πάω φυλακή γιατί υπερασπίστηκα την χώρα μου θα πάω με ψηλά το κεφάλι», συμπλήρωσε ο Σαλβίνι.  

Ο λαλίστατος Σαλβίνι σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα, που είναι κοντά στον Νετανιάχου, υπογράμμισε επίσης ότι «για τον αντισημιτισμό ευθύνονται οι μουσουλμάνοι μετανάστες» και ότι «εάν γίνω πρωθυπουργός θα αναγνωρίσω την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους». Ο Σαλβίνι υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει σχέσεις με « την CasaPoun, την Forza Nuova και την Fiamma», τρεις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις που η ισραηλινή εφημερίδα θεωρεί «αντισημιτικές».  

Μπολόνια: 40.000 «Σαρδέλες» εναντίον του Σαλβίνι

Την ίδια στιγμή οι τόνοι της προεκλογικές αντιπαράθεσης στην Εμίλια Ρομάνια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη μετά την επιτυχή συναυλία που διοργάνωσαν οι «Σαρδέλες» στη Μπολόνια την Κυριακή το βράδυ. «Ξεπεράσαμε τις 40 χιλιάδες. Αυτή είναι μια νίκη μας», τόνισε από την εξέδρα της συναυλίας ο ηγέτης του κινήματος της «Σαρδέλας» Ματία Σαντόρι.

https://www.youtube.com/embed/vz6-lGbOb4g

Το μεγαλύτερο πανό που φαινόταν στη συναυλία που διοργάνωσαν οι «Σαρδέλες» δεν άρεσε σίγουρα στο Δημοκρατικό Κόμμα και τον Τζιγκαρέτι. «Κοινωνική Αμνηστία. Όχι στα διατάγματα για την ασφάλεια. Λευτεριά στη Νικολέτα Ντόσιο και όλους όσους υποστηρίζουν το κίνημα εναντίον το τρένου μεγάλης ταχύτητας TAV», έγραφε το μεγάλο πανό στη συναυλία του κινήματος της «Σαρδέλας», δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κόμμα όχι μόνο δεν προωθεί την κατάργηση των διαταγμάτων του Σαλβίνι, αλλά έχει σταθεί στο πλευρό του υποστηρίζοντας την κατασκευή του τρένου μεγάλης ταχύτητας ανάμεσα στο Τορίνο και τη Λυών, και έχει κινηθεί επανειλημμένα εναντίον των ακτιβιστών του κινήματος «No TAV».

https://www.youtube.com/embed/5xSlLHOOQS8

«Θα αλλάξουμε τα εκλογικά αποτελέσματα στην Εμίλια Ρομάνια», τόνισε αισιόδοξος ο Σαρτόρι, στοιχηματίζοντας στην επανεκλογή του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος και των συμμάχων του και στην ήττα της Λέγκας, που φιλοδοξεί να αλώσει την πρώην πιο «κόκκινη» περιφέρεια της Ιταλίας.

Οι «Σαρδέλες» ετοιμάζουν το κλείσιμο της προεκλογικής τους εκστρατείας την Παρασκευή στην Μιλάνο Μαρίτιμα, τη μικρή παραθαλάσσια πόλη που περνά συνήθως τις διακοπές του ο Σαλβίνι.  

https://www.youtube.com/embed/fZOOwZfxYkg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL