Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανησυχία για τους Ευρωπαίους που ζουν στη Μ. Βρετανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του, εκφράζει ανησυχία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που θέλουν να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν και εργάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανοί διαμένουν στην «Ευρώπη των 27», ενώ άλλοι τόσοι δικαιούνται να ζητήσουν ιρλανδική υπηκοότητα- άρα ευρωπαϊκό διαβατήριο- καθώς έχουν γεννηθεί στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Λονδίνο ξεκαθαρίζει ότι τερματίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία, ενώ από τον Μάρτιο έχει θεσπίσει ένα νέο σύστημα καταγραφής για τους Ευρωπαίους πολίτες (EU Settlement Scheme). Σε ψήφισμά του, την Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του.

Κυρίως τρία σημεία ανησυχούν τους Ευρωπαίους: Πρώτον, η ίδρυση μίας νέας, ανεξάρτητης Αρχής για την έκδοση εγγράφων διαμονής χωρίς επαρκή εχέγγυα ανεξαρτησίας. Δεύτερον, η άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών να χορηγούν επίσημο αποδεικτικό στοιχείο (physical document), που πιστοποιεί το καθεστώς παραμονής. 

Τρίτον, η απόφαση του Λονδίνου να ζητεί αίτηση παραμονής από τους Ευρωπαίους, απορρίπτοντας μία διαδικασία δηλωτικού χαρακτήρα, στην οποία ο ενδιαφερόμενος απλώς θα δήλωνε την πρόθεσή του να παραμείνει μετά το Brexit.

Νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Λονδίνο

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού

Επικρίσεις από τον εντεταλμένο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ: «Πρώτα απ΄όλα, θέλουμε αυτόματη αναγνώριση για τα δικαιώματα των πολιτών» λέει ο Βέλγος ευρωβουλευτής.

«Η κυβέρνηση των Συντηρητικών λέει ότι θέλει λιγότερη γραφειοκρατία. Ορίστε λοιπόν, μειώστε τη γραφειοκρατία! Η αυτόματη αναγνώριση είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό».

Την Παρασκευή ο Φερχόφσταντ επισκέπτεται το Λονδίνο για συνομιλίες με τον αρμόδιο υπουργό Στιβ Μπάρκλεϊ. Βρετανοί ευρωβουλευτές εκφράζουν από την πλευρά τους ανησυχία για τα δικαιώματα συμπατριωτών τους, για τα οποία θεωρούν ότι ελάχιστη αναφορά γίνεται στο ψήφισμα του Στρασβούργου. 

«Όχι προνόμια για Ευρωπαίους»

Με ψήφισμά του το ΕΚ εκφράζει ανησυχία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που θέλουν να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit

Φαίνεται πάντως ότι πολλοί θιασώτες του Brexit θέλουν να τερματιστεί αυτό που θεωρούν «προνομιακή μεταχείριση» των Ευρωπαίων σε σχέση με τους μετανάστες από την Ασία ή την Αφρική. Χαρακτηριστικά τα όσα δηλώνει η Αλεξάντρα Λέσλεϊ Φίλιπς από το Κόμμα του Brexit στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής: «Όσοι έχουν το σπίτι τους στη Βρετανία, θα έχουν δικαίωμα να μείνουν στην υπέροχη και φιλόξενη χώρα μου με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για άλλους, αλλά χωρίς προνομιακή μεταχείριση. Δεν θα έχουμε ελεύθερη κυκλοφορία. Αν δίναμε αυτό το προνόμιο στους Ευρωπαίους, αυτό θα σήμαινε ότι όσοι προέρχονται από την Αφρική, την Ασία, την Αμερική ή την Καραϊβική κι επίσης θεωρούν πατρίδα τους τη Βρετανία, θα ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και αυτό αποκλείεται να το δεχθεί το έθνος μου».

Πηγή: DW

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Όλες οι Ειδήσεις