Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΕΕ: Μεγάλη ανησυχία για την επανέναρξη εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χ.Ροχανί ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά», τονίζει η ΕΕ

«Μεγάλη ανησυχία» εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ξαναρχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίο. Παράλληλα, η ΕΕ εκτιμά πως είναι «όλο και πιο δύσκολο» να υπερασπιστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά την οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την αξιολόγησή της στη βάση της έκθεσης της IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας), της μοναδικής αρχής που μπορεί να επιβεβαιώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν», ανακοίνωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Όμως η κ. Μογκερίνι προειδοποίησε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε τη συμφωνία», υπογράμμισε η ίδια και πρόσθεσε ότι «έχουμε πει ξεκάθαρα πως η βούλησή μας να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας εξαρτάται από τον σεβασμό των υποχρεώσεων εκ μέρους του Ιράν».

«Εξακολουθούμε να καλούμε το Ιράν να άρει χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα που έλαβε παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις του και να απέχει από κάθε άλλο μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία», σημείωσε η Ευρωπαία εκπρόσωπος.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να επαναλάβει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Φορντό (περίπου 180 χλμ. νότια της Τεχεράνης), που είχαν «παγώσει» βάσει της συμφωνίας της Βιέννης το 2015. Πρόκειται για ένα πρόσθετο στάδιο στη μείωση των ιρανικών δεσμεύσεων ως αντίδραση στην αποχώρηση των ΗΠΑ, έναν χρόνο νωρίτερα, από τη συμφωνία της Βιέννης.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να ανακαλέσει τις εν λόγω εξαγγλείες.

«Η ανακοίνωση από το Ιράν στις 5 Νοεμβρίου ότι θα αυξήσει την ικανότητα εμπλουτισμού αντιβαίνει στη συμφωνία της Βιέννης, η οποία περιορίζει αυστηρά τις δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ στην και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από κοινού με τους εταίρους μας τις επόμενες εκθέσεις της IAEA για τις ανακοινώσεις και τις ενέργειας του Ιράν».

Η Γαλλίδα εκπρόσωπος πρόσθεσε πως το Παρίσι παραμένει δεσμευμένο στη συμφωνία και κάλεσε το Ιράν να «εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του και να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ, τόσο όσον αφορά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) όσο και τις άλλες υποχρεώσεις του σε σχέση με τα πυρηνικά».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια