Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Τελικά Θουριγγίας: Το Die Linke του προέδρου Ράμελο στο 31%, AfD στο 23,4% και Μέρκελ στο 21,8%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελικά Θουριγγίας: Το Die Linke του προέδρου Ράμελο στο 31%, AfD στο 23,4% και Μέρκελ στο 21,8%

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το Die Linke του προέδρου της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο εκτινάχθηκε στο 31%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, ενώ η κατάρρευση του SPD και η στασιμότητα των Πράσινων δημιουργούν προβλήματα στη συνέχιση της κόκκινης – κόκκινης – πράσινης συμμαχίας.

Οι ακροδεξιοί του AfD μετατράπηκαν στη δεύτερη πολιτική δύναμη του μικρού ανατολικού κρατιδίου των 1,73 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων, αφήνοντας τη δεξιά CDU της Μέρκελ στην τρίτη θέση με 21,8%. Τι έχει μείνει άραγε από το «μεγάλο συνασπισμό» της CDU με το SPD, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου δέχθηκαν ιστορικές ήττες στα κρατίδια το Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας, ενώ στη Θουριγγία η CDU είναι πλέον το τρίτο κόμμα;

Σύμφωνα με τα τελικά αποτλέσματα το Die Linke έφθασε στο 21% από το 28,2% των εκλογών του 2014, χάρις στη χαρισματική μορφή του Ράμελο, το ακροδεξιό AfD εκτινάχθηκε στο 23,4% από το 10,6%, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του για να καταγράψει άνοδο 12,8%, η δεξιά CDU της Μέρκελ βουλιάζει στο 21,8% από το 33,5% για να χάσει 11,7%, το SPD υποχωρεί σε μονοψήφια ποσοστά, καταρρέοντας στο 8,2% από το 12,4% για να χάσει 4,2% και οι Πράσινοι υποχωρούν στο 5,2% από το 5,7% του 2014. Οι φιλελεύθεροι του Fdp μπαίνουν στην τοπική βουλή ξεπερνώντας το όριο του 5% από το 2,5% του 2014 χάρις στην κατάρρευση της CDU.

Ο Ράμελο πρόεδρος ελείψει... πλειοψηφίας; 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls άρχισαν οι πιέσεις προς το Ράμελο για να διευρύνει τη συμμαχία του και προς τους φιλελεύθερους της Fdp από τη στιγμή που μαζί με το SPD και τους Πράσινους έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή. Το Die Linke και ο Ρομέλο έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα της Μέρκελ. Το Fpd απέκλεισε από την πλευρά του τη συνεργασία με την Αριστερά, ενώ η CDU απέκλεισε οποιαδήποτε επαφή με το AfD. Με βάση τον εκλογικό νόμο της Θουριγγίας ο Ράμελο μπορεί να παραμείνει πρόεδρος του κρατιδίου, γιατί δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι το κρατίδιο έχει ψηφίσει ήδη τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Πρόβα τζενεράλε για την ακροδεξιά;

Τα εκλογικά αποτελέσματα της Θουριγγίας αποτελούν για το AfD την απόδειξη ότι μετατρέπεται σε ένα «λαϊκό πανγερμανικό κόμμα» και το χειρότερο είναι ότι ο τοπικός υποψήφιός του εκφράζει την πιο ακροδεξιά πτέρυγα του ακροδεξιού κόμματος. Το γεγονός ότι οι βίαιες, ξενοφοβικές και ρατσιστικές ομιλίες του δεν δημιουργούν προβλήματα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους αποτελεί ένδειξη ότι το AfD έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου; 

To AfD κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του στην Θουριγγία, τα τριπλασίασε σχεδόν στη Σαξονία, φθάνοντας στο 27%, και σχεδόν τα διπλασίασε στο Βρανδεμβούργο, φθάνοντας στο 23,6%. Για το AfD τα αποτελέσματα στη Θουριγγία επιβεβαιώνουν «την παρακμή και πτώση των παραδοσιακών λαϊκών κομμάτων», υπογραμμίζοντας ότι η CDU, το SPD και το Fdp ξεπερνούν μόλις το 30%, σε σχέση με το 24% του AfD, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια της ηγεσίας της γερμανικής ακροδεξιάς. 

Μετά την επίθεση εναντίον της συναγωγής του Χάλε στις 9 Οκτωβρίου, στο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας Άνχαλτ, το AfD υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του στο 24%, καταγράφοντας άνοδο κατά 13,4% σε σχέση με τις εκλογές του 2014, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό. 

Η γερμανική εβραϊκή κοινότητα εξέφρασε τις ανησυχίες της για το αποτέλεσμα του AfD εκτιμώντας ότι «κάτι θεμελιώδες βγήκε εκτός ελέγχου από το πολιτικό σύστημα», προειδοποιώντας ότι «όταν ένα κόμμα σαν το AfD γιορτάζει τόσες νίκες υπάρχει ένα πρόβλημα».  

Κύμα απολύσεων στην πρώην ατμομηχανή της Ευρώπης

Η Θουριγγία του Ράμελο πάντως αποτελεί το κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τα πρώην κρατίδια του υπαρκτού σοσιαλισμού, χάρις στη διατήρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στους τομείς των ηλεκτρονικών και του αυτοκινήτου σε μια Γερμανία που κουράστηκε να αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης.

Τον Αύγουστο η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 5%, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα, και μάλιστα σε υπερδιπλάσια επίπεδα από την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ κατά 2%. Η Bosch, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων για αυτοκίνητα στον κόσμο, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού έως και το 2022, η Basf ανακοίνωσε τη μείωση του προσωπικού της κατά 6.000 θέσεις εργασίας έως το 2021, η ThyssenKrupp την απώλεια άλλων 6.000 θέσεων εργασίας, η Continental τη μείωση το προσωπικού της κατά 20.000 θέσεις εργασίας την επόμενη 10ετία, ή κατά 8%, εκ των οποίων τις 8.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία.

Στο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας η Volkswagen θα μειώσει το προσωπικό της κατά 5.000 με 7.000 εργαζόμενους έως το 2023, η BMW έχει ανακοινώσει μείωση προσωπικού κατά 4.000 άτομα και η Daimler σχεδιάζει τη μείωση του προσωπικού της κατά 10.000 άτομα, χωρίς να έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση.

H Siemens ανακοίνωσε τον Ιούνιο μείωση του προσωπικού της κατά 2.700 υπαλλήλους, η Linde σχεδιάζει τη μείωση του προσωπικού της κατά 11%, ο κολοσσός πληροφορικής SAP μείωση προσωπικού κατά 3.000 υπαλλήλους και η Bayer κατά 4.500 στη Γερμανία από τους 12.000 υπαλλήλους που θα μειώσει το προσωπικό της παγκοσμίως.

Στον τραπεζικό τομέα η Deutche Bank ανακοίνωσε τον Ιούλιο μείωση του προσωπικού της κατά 18.000 υπαλλήλους και η  Commerzbank κατά 5.300 έως το τέλος του 2020. Με πιο απλά λόγια στη Γερμανία ανακοινώθηκε η μείωση του προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων κατά 76.000 θέσεις εργασίας πριν από την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, με τους οικονομικούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL