Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Ζ.Κ.Γιούνκερ: Βαρύ ιστορικό λάθος το «όχι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζ.Κ.Γιούνκερ: Βαρύ ιστορικό λάθος το «όχι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας

«Βαρύ και ιστορικό λάθος», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονία και της Αλβανίας, στην ΕΕ.

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο ίδιος, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην οποία συμμετέχει.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σήμερα τις συζητήσεις για προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

«Ήταν μια συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν οι διαφορετικές απόψεις που ήταν ήδη γνωστές. Δεν συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, δεν έγινε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί πλέον πιθανό να βρεθεί συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε θα έχει επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «λάθος διότι η συντριπτική πλειονότητα χωρών - μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Προσωπικά το θεωρώ λάθος», συνέχισε ο Ντ.Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι' αυτή τη εξέλιξη.

«Εσείς είστε έτοιμοι», είπε και κάλεσε τα Σκόπια και τα Τίρανα να «μην τα παρατήσουν». Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε ότι η έκθεση της Επιτροπής ήταν «σαφής» ότι έκαναν «ό,τι τους ζητήθηκε» και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «αληθινά σπουδαίο επίτευγμα».

«Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020», τόνισε ο Ντ.Τουσκ.

Υπενθυμίζεται ότι Γαλλία, Ολλανδία και Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL