Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Επιφυλάξεις του βορειοϊρλανδικού DUP για το σχέδιο του Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιφυλάξεις του βορειοϊρλανδικού DUP για το σχέδιο του Brexit

Τις ανησυχίες του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit που αφορούν τη βρετανική επαρχία μετέφερε στην ακροαματική διαδικασία της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Brexit, ο εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα αποχώρησης Σάμι Γουίλσον.

Παράλληλα, στην Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποιείται νέα συνάντηση της ηγεσίας του DUP με την κυβέρνηση, η τρίτη μέσα σε τρεις μέρες, προκειμένου να υπάρξει η συγκατάθεση στο σχέδιο που διαπραγματεύεται ο Μπ.Τζόνσον με την ΕΕ.

Ο Σάμι Γουίλσον, αν και δεν είπε ότι το DUP αντιτάσσεται στο σχέδιο που συζητείται, εξέφρασε στον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ τις διαφωνίες του κόμματός, όχι τόσο για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα τελωνεία, αλλά για το ζήτημα της αφαίρεσης της δυνατότητας του βέτο από το DUP σε μελλοντικές διευθετήσεις, όπως αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιό του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στέρηση αυτής της δυνατότητας θα παραβίαζε τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (σύμφωνα με την οποία τα σημαντικά θέματα που αφορούν την επαρχία θα πρέπει να υποστηρίζονται τόσο από τα ενωτικά κόμματα όσο και από τα εθνικιστικά στη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας), ενώ το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση θα «μειώσει» τις εξουσίες της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας - η οποία ωστόσο παραμένει ανενεργή εδώ και τρία χρόνια.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του DUP επικαλέστηκε δηλώσεις αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι, εάν παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στις επιχειρήσεις της βόρειας επαρχίας της Βρετανίας 500 εκατ. λίρες επιπλέον και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα περίμεναν αποζημίωση για τα επιπλέον κόστη.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ απάντησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα συμφωνία για τη βόρεια Ιρλανδία και σχετικά με το θέμα της συναίνεσης στη βορειοϊρλανδική συνέλευση περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία του Μπέλφαστ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL