Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Brexit: Παραμένουν σημαντικά προς επίλυση θέματα

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λ.Βαράντκαρ (αρ) και ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μ.Μπαρνιέ (δ)-ΑΜΠΕ

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά μένει δουλειά να γίνει», σημειώνουν ΕΕ, Βρετανία και Ιρλανδία

«Σημαντικά προς επίλυσιν θέματα» παραμένουν στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για το Brexit πριν από την αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής απομακρύνεται.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως σε 7-8 ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε χαρκτηριστικά ο Ντ.Τουσκ όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

Επιπλέον, ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, ενημέρωσε σήμερα το πρωί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τεχνικές συνομιλίες που συνεχίσθηκαν μέχρι αργά την νύκτα και οι οποίες συνεχίζονται καθώς και για το γεγονός ότι παραμένουν «προβλήματα προς επίλυσιν».

Την ίδια άποψη εξέφρασαν τόσο η βρετανική όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι πλευρές θέλουν σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένας δρόμος προς πιθανή συμφωνία, αλλά μένουν πολλά προβλήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει πρόοδος, αλλά μένει δουλειά να γίνει».

Οι μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες για το Brexit ξεκίνησαν και πάλι σήμερα. Ο Μ.Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών το απόγευμα.

Αναφερόμενος στα προς επίλυση προβλήματα, ο Λ.Βαράντκαρ μίλησε για τον μηχανισμό έγκρισης των μελλοντικών διευθετήσεων από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης για θέματα τελωνειακών ελέγχων και καθεστώτος του ΦΠΑ.

Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις