Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Τζ.Κόρμπιν: Επαίσχυντη η αναστολή των εργασιών της Βουλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζ.Κόρμπιν: Επαίσχυντη η αναστολή των εργασιών της Βουλής

«Επαίσχυντη» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου από σήμερα το βράδυ, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιβεβαιώνοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και σε σημερινή τους συνάντηση να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με το νόμο που αποκλείει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Πιστεύω είναι επαίσχυντο. Το κοινοβούλιο θα έπρεπε να συνεδριάζει. Θα έπρεπε να κρατά υπόλογη την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να θέλει να αποφύγει τις ερωτήσεις» σημείωσε χαρακτηριτικά ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος.

Μετά την συνάντηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και σήμερα για να εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον επιβεβαίωσε και αυτή ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για εκλογές.

Ο επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Σκωτίας στο Ουέστμινστερ δήλωσε ότι «εάν ο Μπ.Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να τηρήσει τον νόμο και να αποσύρει από το τραπέζι τη μη συμφωνία. Είναι αδιανόητο το ότι ο πρωθυπουργός δεν σέβεται τη δημοκρατία και θα επιδιώξει να κλείσει το κοινοβούλιο και να προωθήσει ένα ακραίο Brexit κατά της θέλησης του κοινοβουλίου και του λαού. Μόλις η απειλή της μη συμφωνίας φύγει από το τραπέζι, θα κινηθούμε για πρόωρες εκλογές».

Με τα υπόλοιπα κόμματα τάσσεται και το Κόμμα της Ουαλίας, το οποίο υποστήριξε δια της επικεφαλής του στο κοινοβούλιο, Λιζ Ρόμπερτς, ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να υπονομεύσει τον νόμο πρέπει να διακοπεί, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποστεί νομικές συνέπειες.

Νόμος η αναβολή του Brexit - Μπορεί να τον αγνοήσει ο Μπ.Τζόνσον;

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε σήμερα την πρώτη έγκριση (τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση) στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.

Το εν λόγω ν/σ ορίζει ότι, εάν έως τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή για μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ο Μπ.Τζόνσον πρέπει να ζητήσει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 προκειμένου να αποτραπεί ένα no-deal Brexit.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, ωστόσο, έχει πει ότι «προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit (31 Οκτωβρίου).

Το νομοσχέδιο, ορίζει ότι έως τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει ικανοποιήσει μια από τις δύο αυτές προϋποθέσεις:

1) Να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ, η οποία στη συνέχεια να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο

2) Να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για αποχώρηση χωρίς συμφωνία

- Εάν τίποτα από αυτά τα δύο δεν συμβεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μορφή και η ακριβής διατύπωση της επιστολής.

- Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου, ο Τζόσον πρέπει να αποδεχθεί άμεσα την παράταση.

- Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει παράταση έως μια διαφορετική ημερομηνία, τότε ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί αυτή την παράταση εντός δύο ημερών, εκτός κι αν την απορρίψει το Κοινοβούλιο.

- Εάν ικανοποιηθεί κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις μετά την αποστολή της επιστολής, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επιστολή. 

Τι έχει πει η κυβέρνηση για το ν/σ;

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα «συμμορφωθεί με τον νόμο», πρόσθέτοντας όμως: «Θέλουμε επίσης, καθώς αυτό είναι ένα κακό νομοθέτημα, το νομοσχέδιο παράδοσης που στήριξε ο (ηγέτης των Εργατικών) Τζέρεμι Κόρμπιν, να δοκιμάσουμε τα όρια αυτού που ουσιαστικά νομίμως ζητά». «Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις και την ερμηνεία μας για αυτές…(Θα κοιτάξουμε) τι απαιτεί και τι όχι», δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.

Ο υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε επίσης ότι ο Τζόνσον δεν θα επιδιώξει παράταση στη σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου. "Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην 19η (Οκτωβρίου) ως μια σημαντική ημερομηνία και όσον αφορά αυτό το σημείο θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, όμως η πολιτική μας είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει, θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου", σημείωσε. "Θα υπακούσουμε σε όλους τους νόμους επειδή όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν απολύτως να υπακούουν στους νόμους, αλλά θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια", πρόσθεσε. 

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι η ομάδα του Τζόνσον έχει εκπονήσει σχέδια για να «σαμποτάρει» την όποια παράταση του Brexit χωρίς να παραβιάζει τον νόμο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ένα σχέδιο θα ήταν ο πρωθυπουργός να στείλει συνοδευτική επιστολή με το αίτημα παράτασης, στην οποία να τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ελπίζει ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα συναινέσουν σε μια ακόμα καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι η όποια παράταση του Brexit απαιτεί ομόφωνη έγκριση των «27».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL