Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ξεκίνησαν οι συνομιλίες του Κ5Α για τη συγκρότηση κυβέρνησης στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες του Κ5Α για τη συγκρότηση κυβέρνησης στην Ιταλία

Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο

Έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση «ισχυρής πλειοψηφίας» στο ιταλικό κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποια κόμματα σκοπεύει να συνεργαστεί το Κίνημα 5 Αστέρων.

«Τις τελευταίες ώρες, ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες συνομιλίες για να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία στην υπηρεσία των πολιτών» δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι το Κ5Α δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή «έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να υλοποιήσουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν τον φοβίζει» η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Δεν θα αφήσουμε το καράβι να βυθιστεί», τόνισε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το M5S είναι το πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο και διαθέτει σχετική πλειοψηφία, γύρω από την οποία θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός.

«Οι πολίτες μας ζήτησαν τον Μάρτιο του 2018 να αλλάξουμε αυτή τη χώρα σε βάθος», είπε, στρεφόμενος εναντίον του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας και πρώην εταίρου του στην κυβέρνηση, Ματέο Σαλβίνι, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

«Το Κ5Α δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τα καλοκαιρινά καπρίτσια», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Σαλβίνι, όταν ανακοίνωσε το τέλος της κυβερνητικής συμμαχίας που κράτησε 14 μήνες.

Ο Λ.Ντι Μάιο παραδέχτηκε ότι το Κ5Α έκανε λάθη, όμως υπογράμμισε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός γεννήθηκε «από ένα συμβόλαιο βασισμένο στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η οποία υπονομεύτηκε από μια μονομερή ρήξη». εκ μέρους του Σαλβίνι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Κ5Α απαρίθμησε 10 προγραμματικά σημεία για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Σημειώνετια ότι ένα μέρος αυτού του προγράμματος συμπίπτει με εκείνο που έχει προτείνει τις τελευταίες ημέρες το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ντι Μάιο ανέφερε ως βασική προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, την ψήφιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού, παροχής βοήθειας στις οικογένειες, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και ένα σχέδιο επενδύσεων για τον Νότο.

Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά στην Ευρώπη, αν και το PD του έχει ζητήσει να επιβεβαίωσει την πίστη του στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισε ομόφωνα υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης με το Κίνημα 5 Αστέρων, μετά το τέλος της συμμαχίας του Κ5Α με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.

Το PD ωστόσο έθεσε πέντε όρους, μεταξύ των οποίων το Κ5Α να αλλάξει ριζικά την πολιτική του έναντι των μεταναστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL