Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αγώνας δρόμου στην Ιταλία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας δρόμου στην Ιταλία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα επιδιώκει τα ιταλικά πολιτικά κόμματα να φθάσουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης τις προσεχείς λίγες ημέρες, εάν θέλουν να αποφύγουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τόνισε σήμερα πηγή του περιβάλλοντός του.

Ο πρόεδρος άρχισε τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα και του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων. Την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού προκάλεσε ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι ελπίζοντας ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην ακροδεξιά παράταξή του άνετο προβάδισμα.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει να υπάρξουν από σήμερα σαφείς ενδείξεις για πιθανή συμφωνία και να δει σημαντικές εξελίξεις μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε η πηγή.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ενθαρρυμένες από την προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού Δημοκρατικού Κόμματος-Κινήματος 5 Αστέρων και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Επενδυτές φοβούνται ότι εάν ο Σαλβίνι χρησιμοποιήσει τις πρόωρες εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την Λέγκα, θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και θα θέσει την υπερχρεωμένη Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ιταλικές μετοχές ενισχύθηκαν και τα ιταλικά ομόλογα περιόρισαν περαιτέρω τις αποδόσεις τους μετά τις δηλώσεις της προσκείμενης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας πηγής για την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

«...όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η άκρα δεξιά»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι Ιταλία αξίζει ηγέτες που θα βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο χαμένο» τον ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, διότι πληρώνει το τίμημα του λάθους που έκανε να συνεργασθεί στην διακυβέρνηση με την άκρα δεξιά.

«Το ιταλικό μάθημα είναι ότι όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η άκρα δεξιά», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους. «Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της παρτίδας; Ο ντι Μάιο».

Πηγή; ΑΜΠΕ-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL