Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ιταλία: Οι πέντε όροι του Δημοκρατικού Κόμματος για κυβερνητικό συνασπισμό με το Κ5Α
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Οι πέντε όροι του Δημοκρατικού Κόμματος για κυβερνητικό συνασπισμό με το Κ5Α

Ο Ν.Τζινγκαρέτι

Ομόφωνα υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης με το Κίνημα 5 Αστέρων, ψήφισε το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), μετά το τέλος της συμμαχίας του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, θέτοντας πέντε όρους, μεταξύ των οποίων το Κ5Α να αλλάξει ριζικά την πολιτική του έναντι των μεταναστών.

«Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα διότι όλο το PD ενώθηκε γύρω απ' αυτή την απόφαση», δήλωσε ο επικεφαλής, Νικόλα Τζινγκαρέτι, μετά το τέλος της συνάντησης.

«Δεν υπάρχει ζήτημα να κάνουμε μικρές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», δήλωσε ο ίδιος τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν «στο φως της ημέρας».

Το PD προτείνει στο M5S ένα «εφικτό πρόγραμμα, το οποίο να συμμερίζεται μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν αυτό δεν γίνει, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», πρόσθεσε ο Ν.Τζινγκαρέτι.

«Πίστη στη συμμετοχή στην Ευρώπη, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της κεντρικής θέσης του κοινοβουλίου, ανάπτυξη βασισμένη στον σεβασμό του περιβάλλοντος, αλλαγή πορείας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με προεξάρχοντα ρόλο της Ευρώπης, στροφή στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική προς περισσότερη αναδιανομή και επενδύσεις», αποτελούν τους πέντε όρους που θέτει το PD.

Απρόθυμος στην ιδέα να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο Τζινγκαρέτι κατηγόρησε χθες, τον Τζ.Κόντε για υποχωρήσεις που είχαν αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των μέτρων ασφαλείας έναντι των μεταναστών, την οποία προώθησε ο Ματέο Σαλβίνι και ψήφιζε συστηματικά το M5S.

Παράλληλα, ένα από τα κορυφαία στελέχη του PD, ο βουλευτής Γκρατσιάνο Ντελρίο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενότητα του κόμματος. «Πλήρης εμπιστοσύνη στον γραμματέα μας, είναι σαφές πως η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή και σοβαρή κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «χωρίς αυτό είναι άχρηστο να κουβεντιάζουμε, καλύτερα να πάμε στις εκλογές, δεν πρέπει να τις φοβόμαστε».

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Μαρία - Έλενα Μπόσκι, βουλευτή που βρίσκεται πολύ κοντά στον Μ.Ρέντσι, «μέσα σε μερικές ημέρες το σενάριο άλλαξε εντελώς. Πριν από μόλις μια εβδομάδα, ο Σαλβίνι φαινόταν ανίκητος. Σήμερα είναι εκτός παιγνιδιού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL