Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Φάρσα η πολιτική κρίση; Ο Σαλβίνι θέλει ανασχηματισμό και ο Ντι Μάιο τη… μομφή! Εκλογές τον Οκτώβριο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φάρσα η πολιτική κρίση; Ο Σαλβίνι θέλει ανασχηματισμό και ο Ντι Μάιο τη… μομφή! Εκλογές τον Οκτώβριο;

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια φάρσα ή μάλλον καλύτερα σε μια ιταλική κωμωδία φαίνεται ότι θα καταλήξει η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, με τον Σαλβίνι να κάνει πίσω και να ζητά… ανασχηματισμό, δημιουργώντας νέα προβλήματα τόσο στον κυβερνητικό του σύμμαχο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όσο και στο εσωτερικό του κατακερματισμού Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ντι Μάιο στοιχηματίζει στην ήττα του Σαλβίνι στις 20 Αυγούστου στη γερουσία, χωρίς να θέλει διαπραγματεύσεις με το Ρέντσι για μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή δύο υπουργοί του Κ5Α, οι υπουργοί Μεταφορών και Αμύνης, αρνήθηκαν υποκριτικά «για ανθρωπιστικούς λόγους» να υπογράψουν την νέα απόφαση του Σαλβίνι για την απαγόρευση της αποβίβασης των 147 μεταναστών του Open Arms, εκ των οποίων 30 ανήλικοι, παρά την απόφαση διοικητικού δικαστηρίου εναντίον της απαγόρευσης της εισόδου πλοίων με ναυαγούς στα χωρικά ύδατα της χώρας. Με το σκάφος της Open Arms 150 μέτρα μόλις από το λιμάνι της Λαμπεντούσας οι υπουργοί της Λέγκας κα του Κ5Α επέτρεψαν μόνο την αποβίβαση 9 μεταναστών, 5 για ιατρικούς λόγους και 4 συγγενών τους, στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι από το πλοίο κατεβαίνει όποιος ναυαγός κινδυνεύει να πεθάνει. Οι δύο «ανθρωπιστές» υπουργοί του Κ5Α δεν πήραν την παραμικρή πρωτοβουλία για την εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου για άνοιγμα των λιμανιών και αρκέστηκαν απλώς να αρνηθούν την υπογραφή τους στο Σαλβίνι, επιτρέποντας στην πράξη να εφαρμόζει την απάνθρωπη πολιτική του. Προφανώς οι δύο υπουργοί του Κ5Α δεν θα ήθελαν να κατηγορηθούν σε… προεκλογική περίοδο για «φιλο-μετανάστες».   

Μετά την ανοικτή επιστολή το Ιταλού πρωθυπουργού Κόντε προς τον Σαλβίνι ο ηγέτης της Λέγκας έκανε πίσω υποστηρίζοντας ότι δεν είπε ποτέ ότι ήθελε να βγάλει «την πρίζα από την κυβέρνηση» και ότι «ελπίζει να κάνει τον υπουργό για πολύ καιρό ακόμη». «Είναι ψέματα. Δεν είναι αλήθεια… Έχουμε ανάγκη από τα «ναι», από μια κυβέρνηση με υπουργούς που θα λένε «ναι»», τόνισε ο Σαλβίνι, αφήνοντας ανοικτό τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης σε συγκέντρωση οπαδών του στη Νότιο Ιταλία, που συνοδεύτηκε με τις κλασσικές διαμαρτυρίες, όπως «γελοίε», «ρατσιστή» και «φασίστα», από αγανακτισμένους που προέρχονται από τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, και «προδότη», από αγανακτισμένους που προέχονται από το Κ5Α και το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Σαλβίνι πάντως έχει τις ιδές… ξεκάθαρες ακόμη και όταν αλλάζει στρατηγική και κυρίως για το εάν η κυβέρνηση Κόντε έχει τελειώσει στην πράξη. «Θα δούμε, κάθε μέρα έχει τα δικά της προβλήματα», απάντησε ο «Καπετάνιος» που οδηγεί το πλοίο του με διαφορετική πορεία κάθε μέρα. «Το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοικτό, εγώ τις ιδέες μου τις έχω ξεκάθαρες, κάνω από που χρειάζεται η χώρα μου και όχι αυτό που συμφέρει σε μένα ή τη Λέγκα», συμπλήρωσε ο μεγάλος χαμαιλέοντας της σημερινής ιταλικής σκηνής. «Η επιλογή βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Ματαρέλα, κι είμαστε τυχεροί, λέω εγώ», συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, εκτιμώντας ότι «εάν πέσει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να γίνουν περίεργες πλειοψηφίες».

Αναφερόμενος στις «ξεκάθαρες ιδέες» του ο Σαλβίνι προειδοποίησε το Κ6Α «τι έννοια θα έχει στα μάτια των Ιταλών να φέρουν στην κυβέρνηση αυτούς που έχασαν τις εκλογές;», υπογραμμίζοντας ένα σημαντικό στοιχεία για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το Κ5Α μπροστά σε μια συμμαχία του με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Λέγκα και Κ5Α κυνηγούν μαζί τους μετανάστες

Στην επιστολή του προς τον Σαλβίνι ο Κόντε υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών έχει μια «εμμονή» με τα κλειστά λιμάνια. «Να ακούω από τον πρόεδρο της κυβέρνησης να αποκαλεί εμμονή τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης είναι περίεργο. Αντί να ακούσω «ευχαριστώ Ματέο» για τα αποτελέσματα και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας για αυτά τα θέματα… Είμαι υπερήφανος γιατί αποκατέστησα την τιμή, την αξιοπρέπεια, την ευπρέπεια στη χώρα μου. Να ακούω την αποστροφή ως εμμονής αυτής που θεωρώ αποστολή είναι ένα περίεργο πράγμα, είμαι ευτυχής για την εμμονή μου», τόνισε ο Σαλβίνι μιλώντας στους οπαδούς του.

Αυτό που αρνείται όμως να παραδεχθεί ο Κόντε στην επιστολή του είναι ότι δεν έχει μόνο ο Σαλβίνι μια «εμμονή» εναντίον της «παράνομης μετανάστευσης», αλλά ότι η «εμμονή» εναντίον της «παράνομης μετανάστευσης» αποτελεί πραγματική εμμονή της κυβέρνησή του. Γεγονός που αποδεικνύεται από την άρνηση του υπουργού Μεταφορών του Κ5Α Τονινέλι και της υπουργού Αμύνης Τρέντα, επίσης του Κ5Α, να ζητήσουν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης από τον Σαλνίβι και να επιτρέψουν την αποβίβαση των ναυαγών της Open Arms που βρίσκονται στη θάλασσα εδώ και ένα μήνα.

Ο Σαλβίνι είναι ρατσιστής, εθνικιστής και φασίστας. Το Κ5Α όμως έχει ακολουθήσει κατά γράμμα την αντιμεταναστευτική του πολιτική και συνεχίζει να την εφαρμόζει στο ακέραιο ακόμη και τη στιγμή που ο Σαλβίνι φαίνεται αδύναμος να αντιμετωπίσει την κυβερνητική κρίση που πυροδότησε.

Ο Σαλβίνι απάντησε κατηγορηματικά στην επιστολή του Κόντε: «Με εμένα τα λιμάνια ήταν και θα παραμείνουν κλειστά στους διακινητές κα τους ξένους συνενόχους τους. Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς αυτή την αποφασιστικότητα η ΕΕ δεν θα είχε κουνήσει ποτέ το δακτυλάκι της, αφήνοντας την Ιταλία μόνο, όπως έκανε τα χρόνια των κυβερνήσεων του Ρέντσι και του Δημοκρατικού Κόμματος». Οι υπουργοί του Κ5Α απλώς επιβεβαίωσαν την ορθότητα στην πράξη των έργων και των ημερών του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δύο υπουργοί του Κ5Α Μεταφορών και Αμύνης, που επιτρέπουν την εφαρμογή της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, υποστηρίζουν τη συμμαχία του Κ5Α με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ντι Μάιο στο… κενό: Ούτε με τον Σαλβίνι, ούτε με τον Ρέντσι

Ο ηγέτης του Κ5Α, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης Ντι Μάιο απάντησε αρνητικά στα ανοίγματα του Σαλβίνι, κλείνοντας όμως και την πόρτα στο Δημοκρατικό Κόμμα ή μάλλον καλύτερα τον Ρέντσι, που θέλει την συνεργασία με το Κ5Α, γιατί ο γραμματέας του ΔΚ Τζινγκαρέτι θέλει… εκλογές.

«Με τον Σαλβίνι δεν θέλω να πω ούτε ένα «τσιάο». Για μένα η εμπιστοσύνη είναι το παν. Εάν την προδώσεις τελείωσε», τόνισε ο Ντι Μάιο στους συνεργάτες του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «με τον Ρέντσι δεν διαπραγματευόμαστε».  

«Περιμένουμε το Σαλβίνι στην οριακή ημερομηνία στις 20 Αυγούστου. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό του Κόντε», τόνισε ο Ντι Μάιο καταγγέλλοντας ότι ο Σαλβίνι «επέστρεψε μέσα σε 24 ώρες στην αγκαλιά του Μπερλουσκόνι». Ο Σαλβίνι «μετάνιωσε τώρα, αλλά δυστυχώς η πατάτα έγινε. Τα έκανε όλα μόνος του, για να επιστρέψει μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες στην αγκαλιά του Μπερλουσκόνι. Ο καθένας είναι αρχιτέκτονας του πεπρωμένου του. Καλή τύχη!», σημείωσε στο Facebook o Ντι Μάγιο, εκτιμώντας ότι «η Λέγκα και ο Σαλβίνι είναι κολλημένοι στις πολυθρόνες τους, γιατί δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί, ενώ έχουν περάσει πέντε ημέρες από τότε που το είπανε». «Το διευκολύνει, προφανώς, να έχει υπηρεσιακό αυτοκίνητο και κρατικές πτήσεις, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία από τις παραλίες», συμπλήρωσε ο Ντι Μάιο, προειδοποιώντας ότι «ο Σαλβίνι μας πρόδωσε, δημιούργησε μια αναταραχή και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει. Κάτι διαφορετικό από το ένας ηγέτης μόνος του στην εξουσία». Σε ευθεία αναφορά με τις φασιστοειδείς τάσεις του Σαλβίνι.

Ο Ρέντσι εναντιόν του Τζινγκαρέτι

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ρέντσι επιμένει ακόμη στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το Κ5Α, σε αντιπαράθεση με τον γραμματέα του κόμματος Τζινγκαρέτι, που θεωρεί ότι οι εκλογές αποτελούν την αναπόφευκτη διέξοδο από την κρίση.

Ο Ρέντσι βρέθηκε πάντως στο στόχαστρο της κοινής γνώμης, γιατί ήταν αυτός που απέτρεψε από την πρώτη στιγμή μια κυβέρνηση συνεργασίας με το Κ5Α αφήνοντας στην πράξη τον Μπέπε Γκρίλο και τον Ντι Μάιο να επιλέξουν ανάμεσα στη συνεργασία τους με τη Λέγκα του Σαλβίνι ή σε νέες εκλογές. Ο Ρέντσι εκτιμά ότι «η πιο τρελή κρίση στον κόσμο μπορεί να καταλήξει σε μια φάρσα. ΜΑ αυτή την εβδομάδα άλλαξε οριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε στο Σαλβίνι: ήταν ανίκητος, ενώ τώρα είναι αδύναμος και μόνος. Η γερουσία του έδωσε ένα μάθημα». Ο Ρέντσι ελέγχει στην πράξη ένα μεγάλο, εάν όχι το μεγαλύτερο τμήμα, των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Κόμματος και απειλεί τον Τζινγκαρέτι με διάσπαση εάν δεν αποδεχθεί τη συνεργασία με το Κ5Α.

Ο Τζινγκαρέτι υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία επικοινωνία με τον Ρέντσι και ότι προσπαθούν να τον πείσουν για την χρησιμότητα μιας «αντιΣαλβίνι» κυβέρνησης στο πρότυπα της κυβέρνησης Ντίνι, που είχε
«σώσει» την Ιταλία από τον Μπερλουσκόνι. Την κυβέρνηση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας που με την πολιτική του τροφοδότησε την εκλογική ενίσχυση της δεξιάς.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές στις 27 Οκτωβρίου», δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ο Τζινγκαρέτι, χωρίς να υποβαθμίζει τους κινδύνους της νίκης του Σαλβίνι και των συμμάχων του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL