Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Μ. Σαλβίνι: Μείωση φορολογίας σε 40 εκατ. πολίτες, κυνήγι άστεγων οικογενειών και κατάσχεση πυραύλου… νεοναζί!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Σαλβίνι: Μείωση φορολογίας σε 40 εκατ. πολίτες, κυνήγι άστεγων οικογενειών και κατάσχεση πυραύλου… νεοναζί!

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Με το μαστίγιο και το καρώτο, τη διαφθορά και το απερίγραπτο θράσος του ο Ματέο Σαλβίνι, κινητοποιώντας εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς, ξεσπίτωσε από κατάληψη στη Ρώμη δεκάδες ειρηνικές οικογένειες, με 80 ανήλικα παιδιά. Η αστυνομία του «ανακάλυψε» πύραυλο αέρος – αέρος σε γιάφκα νεοναζί στην Παβία, ο ίδιος «ξέπλυνε» πρώην υφυπουργό που βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για μίζες και συνέχισε να αγνοεί τις αποκαλύψεις για πιθανή χρηματοδότηση της Λέγκας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια στιγμή ως… αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κάλεσε στο υπουργείο του τα συνδικάτα για να τους ανακοινώσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, δίνοντάς τους μάλιστα και τελεσίγραφο ότι θα πρέπει να περάσει τον… Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε… αποσβολωμένος από την συμπεριφορά του Σαλβίνι, ενώ οι σχέσεις του τελευταίου με τη Ρωσία φαίνεται ότι περνούν από το κόσκινο των αμερικανικών αρχών ασφαλείας.

Ο Σαλβίνι παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών με τον νέο υπεύθυνο Οικονομικών της Λέγκας, το γερουσιαστή Αλεσάντρο Σίρι, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από υφυπουργός Μεταφορών μόλις στα μέσα Απριλίου μετά τις έρευνες της δικαιοσύνης για την είσπραξή μιζών από εταιρεία κατασκευής αιολικών πάρκων.

Ακόμη πιο παράδοξο ήταν το θέμα που διαπραγματεύθηκαν ο Σαλβίνι και ο Σίρι στο υπουργείο Εσωτερικών: παρουσίασαν τη φορολογική μεταρρύθμιση της «οριζόντιας φορολογίας» Flat Tax, που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, στη μείωση της φορολογίας σε 40 εκατομμύρια πολίτες. Ο Σαλβίνι είχε μάλιστα καλέσει και 43 οικονομικές, κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για να παρουσιάσει την οριζόντια φορολογία στο 15% για οικογενειακά εισοδήματα έως 55 χιλιάδες ευρώ το έτος και το στόχο του να κάνει τους Ιταλούς να βγάλουν από τις θυρίδες ασφαλείας τα περίπου 150 δισ. ευρώ της εκτιμώμενης... φοροδιαφυγής. Ο Σαλβίνι εμφανίστηκε μάλιστα και ανυπόμονος υποστηρίζοντας ότι η φορολογική μεταρρύθμιση και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο και όχι τον Οκτώβριο, όπως παραδοσιακά συμβαίνει. «Δεν θα αποδεχθούμε καμιά καθυστέρηση [στην ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης]», συμπλήρωσε ο υπουργός… Εσωτερικών. Για το λόγο αυτό κάλεσε τα συνδικάτα, τις οργανώσεις των εργοδοτών και άλλες κοινωνικές και οικονομικές οργανώσεις σε μια δεύτερη συνάντηση σε δύο εβδομάδες και μάλιστα στον ίδιο χώρο του υπουργείου… Εσωτερικών. Για τον Κόντε ο Σαλβίνι έδειξε έναν «θεσμικά αθέμιτο ανταγωνισμό» καλώντας τα κοινωνικά μέρη σε έναν διάλογο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ενώ για το Κίνημα Πέντε Αστέρων επρόκειτο για μια... πολιτική συνάντηση.

Κανείς δεν μπορεί πάντως να πει ότι ο Σαλβίνι δεν ασχολείται με το υπουργείου του Νόμου και της Τάξης στην Ιταλία. Αυτή τη φορά κινήθηκε μάλιστα και εναντίον των δύο.. αντίθετων εξτρεμισμών, των ειρηνικών καταληψιών και οικογενειαρχών της… αριστεράς και των οπλισμένων με… πυραύλους νεοναζί.  

Τα μεσάνυκτα της Δευτέρας ο Σαλβίνι έστειλε εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς για να ξεσπιτώσουν 340 άτομα, 78 οικογένειες με 80 ανήλικους, από ένα πρώην σχολείο στην περιφέρεια της Ρώμης, που είχαν καταλάβει από το 2003. Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι ήταν αντίθετη στην επέμβαση της αστυνομίας, γιατί δεν μπορεί να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της μεταστέγασης των 78 οικογενειών.

Ο Σαλβίνι κινητοποιώντας 18 θωρακισμένα οχήματα, 6 φορτηγά με καραμπινιέρους, 6 επιθετικά τζιπ και ένα ελικόπτερο, αδιαφόρησε για την… κάθετη άρνηση της δημάρχου του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Κουβάλησε μάλιστα και 50 δημοτικούς αστυνομικούς για να αποδείξει ποιος αποφασίσει και διατάσσει στη Ρώμη και την Ιταλία. Οι οικογένειες της κατάληψης έφτιαξαν πρόχειρα οδοφράγματα για να αποτρέψουν την εκκένωση του κτιρίου, ενώ ο Σαλβίνι απαγόρευσε την παρουσία δημοσιογράφων και των εκατοντάδων ακτιβιστών των κινημάτων στέγης, που από τις 5.000 τα ξημερώματα είχαν κατακλείσει τους γύρω χώρους.

Στο Τορίνο η πολιτική αστυνομία Digos συνέχισε τις εφόδους της σε γιάφκες νεοναζί και νεοφασιστών, κυρίως αυτές στις οποίες συμμετέχουν ακροδεξιοί που έχουν πολεμήσει στο Ντονμπάς  στην Ουκρανία, για να ανακαλύψουν στη Παβία μεταξύ άλλου οπλισμού και έναν πύραυλο αέρος – αέρος 800 κιλών, από αυτούς που χρησιμοποιεί ακόμη το Κατάρ. Οι νεοναζί προσπαθούσαν να πωλήσουν τον πύραυλο της δεκαετίας του ’80 στη… μαύρη αγορά και να εισπράξουν περίπου 500 χιλιάδες ευρώ, για να χρηματοδοτήσουν πιθανώς τις δραστηριότητές τους, ενώ βρέθηκαν και πολλές βάσεις εκτοξευτών ρουκετών.  

Οι έρευνες της Digos κατά των νεοναζί στο Τορίνο, το Μιλάνο, το Βαρέζε, την Παβία, τη Νοβάρα και το Φορλί αφορούν μικρές ομάδες νεοναζί και νεοφασιστών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους φίλους του Σαλβίνι, της CasaPound, που φροντίζουν για την ενδυμασία του, και της Forza Nuova. Η ιταλική «Αντιτρομοκρατική» μετέφερε από τις γιάφκες των νεοναζί αυτόματα όπλα… νέας γενιάς, πυρομαχικά και ανάγλυφες σβάστικες και άλλα απαγορευμένα νεοναζιστικά σύμβολα.

Στη Νότιο Ιταλία η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, στην περίπτωση αυτή η εισαγγελία του Αγκριτζέντο, αποφάσισε να προσφύγει εναντίον της απόφασης της ανακρίτριας που αποφάσισε την απελευθέρωση της γενναίας καπετάνιου του Sea Watch 3 Κάρολα Ρακέτε, που έσωσε πάνω από σαράντα άτομα στη θάλασσα και τα οδήγησε ασφαλή στη Λαμπεντούζα. Η Ρακέτε θα ανακριθεί στις 18 Ιουλίου για τα αδικήματα της παράνομης διακίνησης μεταναστών, όπως αποκαλεί το διάταγμα Σαλβίνι τη διάσωση ναυαγών προσφύγων και μεταναστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL