Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Με πανηγυρική τελετή / Βγαίνει και το δεύτερο γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κύπρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πανηγυρική τελετή / Βγαίνει και το δεύτερο γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κύπρου

Δεν είχε φτάσει καν στις Βρυξέλλες η ελληνική και η κυπριακή ηγεσία για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. -από την οποία αναμενόταν να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις έρευνες που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ- όταν έβγαινε στην ανατολική Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” με προορισμό τα ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Μάλιστα, το “Γιαβούζ” απέπλευσε μετά Βαΐων και κλάδων, με μια πανηγυρική τελετή, την οποία χαιρέτισε με γραπτό μήνυμά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, όπως πάντα μαζί. Η τελετή αναχώρησης του ‘Γιαβούζ’ αποτελεί την πιο απτή και σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Πρώτα ο Αλλάχ, πιστεύω ότι θα λάβουμε καλά νέα το συντομότερο και από την περιοχή που βρίσκεται τώρα το ‘Φατίχ’ και από το ‘Γιαβούζ’. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι στο πλοίο μας ‘Γιαβούζ’ επιτυχία. Μακάρι ο δρόμος του να είναι ανοιχτός».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, το “Γιαβούζ” θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών, και θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.

Ακάλεστη στο ενεργειακό παιχνίδι της αν. Μεσογείου

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν θυμίζει διαρκώς ότι η Τουρκία είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο κι έχει ως πρωταρχικό της στόχο να στηρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό που κάνει, όμως, με τις αποστολές των “Φατίχ” και “Γιαβούζ”, είναι να επιδεικνύει ότι η Τουρκία συμμετέχει, έστω και... ακάλεστη, στο ενεργειακό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου. Και, παρά τα σενάρια που κατά καιρούς κυκλοφορούν, δεν κάνει καμία κίνηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πιθανότατα, επειδή ναι μεν τεντώνει το σχοινί αλλά δεν έχει καμία διάθεση να σπάσει. Άλλωστε, “η Ελλάδα διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό και έχει στείλει παντού τα αναγκαία αποτρεπτικά σήματα”, όπως είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, πάντως, η Τουρκία δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της: “Η Τουρκία, επιδιώκει με αυτή την πολιτική αναθεωρητισμού να γκριζάρει από πλευράς διεθνούς δικαίου διάφορες περιοχές, είτε στο Αιγαίο, που αφορά βραχονησίδες, είτε, σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, το δικαίωμα της Κύπρου να αντλεί τους πόρους που της ανήκουν, βάσει των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η πρακτική, πρέπει να δημιουργεί διεθνής διαφορά. Κάποιος δηλαδή να αποδέχεται τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι αυτά που κάνει έχουν κάποια βάση στο διεθνές δίκαιο. Από τη στιγμή που το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες ως παράνομες και προκλητικές, ακόμη κι αν τις συνεχίσει, δεν κερδίζει. Χάνει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL