Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Τ. Κουίκ: Είμαστε ένας σοβαρός και αγαπητός συνομιλητής στις χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ. Κουίκ: Είμαστε ένας σοβαρός και αγαπητός συνομιλητής στις χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής

«Όλες οι χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής μας καλοδέχθηκαν και μας καλοδέχονται. Είμαστε ένας σοβαρός και αγαπητός συνομιλητής τους. Οι πόρτες είναι ανοιχτές», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση «Ημέρα της Αφρικής 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του African Group of Ambassadors in Athens.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, συνδιάστηκαν «οι χώρες με δυναμικό ελληνισμό και την άμεση αναγκαιότητα είτε να επανεκκινήσουμε είτε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις μέσα στο σπίτι τους. Να μην τους βλέπουμε μόνο σε επίπεδο οργανισμών στον ΟΗΕ, για παράδειγμα».

Στις χώρες που επισκέφθηκε, όπως είπε, βρήκε τις πόρτες για την Ελλάδα ανοιχτές σε σημείο να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους και ηγέτες κρατών πολύ υψηλότερες από αυτό που θα του επέτρεπε το πρωτόκολλο με τους ομόβαθμούς του.

«Η μεγάλη αγκαλιά του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας πριν από λίγες μέρες στην Αντίς Αμπέμπα δεν ήταν στον Τέρενς, ήταν στην Ελλάδα. Το ότι μου άνοιξε την πόρτα του ο Πρόεδρος της Ζιμπάουμπε δεν ήταν στον Κουίκ, ήταν στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να το έχουμε μέσα στην καρδιά μας ως πολύτιμο εργαλείο για το πώς θα προσεγγίζουμε την αφρικανική ήπειρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ως απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην αφρικανική ήπειρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, πρόσφατα, για πρώτη φορά στα χρονικά, πραγματοποιήθηκε, υπό τον Γ. Κατρούγκαλο, η ευρύτερη υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε ποτέ στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της Αφρικής. Εκεί μπήκαν στο τραπέζι τα πάντα, προγραμματίστηκε το ενδιαφέρον της χώρας μας να αναπτύξει ακόμα περισσότερες σχέσεις με τα αφρικανικά κράτη με ένα καταρχήν 5ετές αλλά σε εξέλιξη 10ετές πρόγραμμα, και μάλιστα αποφασίστηκε να ξεκινήσουν και άμεσα- με χώρες που πρέπει να το κάνουμε- οι πολιτικές μας διαβουλεύσεις.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουίκ, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη μεικτή διυπουργική επιτροπή με την Κένυα, μία πρόταση της αν. υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία έγινε δεκτή.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλησε να επισημάνει και τον πολύ θετικό ρόλο που διαδραματίζει και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο σε συνεργασία πάντοτε με τις επί μέρους χώρες, ασκεί ένα αξιόλογο ποιμαντορικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στη Μονζαβίκη και τις καταστροφές, που είδε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί, από τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα, δηλώνοντας περήφανος που η Ελλάδα ήταν μέσα στο 30% των χωρών του ΟΗΕ που έσπευσαν να βοηθήσουν και ότι μπορούμε να κάνουμε παραπάνω.

«Έχουμε το μάτι μας στραμμένο και είμαστε έτοιμοι να παρέξουμε την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ακόμα και με δικούς μας εθελοντές, οι οποίοι θα ήθελαν να σπεύσουν πέρα βεβαίως από το διπλωματικό μας δυναμικό», πρόσθεσε. Τέλος, υπογράμμισε ότι «το νερό έχει μπει ήδη στο αυλάκι».

 πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL