Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Γάλλος πρέσβης: Με την Ελλάδα ταυτιζόμαστε σε θέματα εξωτερικών σχέσεων, ασφάλειας και άμυνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γάλλος πρέσβης: Με την Ελλάδα ταυτιζόμαστε σε θέματα εξωτερικών σχέσεων, ασφάλειας και άμυνας

Την ταύτιση Ελλάδας-Γαλλίας σε θέματα εξωτερικών σχέσεων και ασφάλειας υπογράμμισε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, κατά τη συνάντηση του σήμερα με στρατιωτικούς συντάκτες επί της φρεγάτας Latouche-Tréville, που είναι ελλιμενισμένη στον λιμένα του Πειραιά.

«H Ελλάδα είναι μια αδελφική χώρα, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης, και εδώ και δύο αιώνες έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Έχουμε την ίδια προσέγγιση για τα περιφερειακά θέματα όπως είναι η Μεσόγειος, έχουμε την ίδια ανάλυση σε θέματα προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτιζόμαστε σε θέματα εξωτερικών σχέσεων, προστασίας, ασφάλειας και άμυνας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ο κ. Σαντεπί έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την πολιτική που ασκεί στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λέγοντας: «Η Ελλάδα εφαρμόζει στην εξωτερική της πολιτική, τις συνέπειες της γεωγραφικής της θέσης. Απέναντι στα Βαλκάνια φροντίζει για τη ρύθμιση διαφόρων θεμάτων, τα οποία για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να λυθούν, όπως έκανε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης αναπτύσσει τη δραστηριότητα της προς τα ανατολικά και τον νότο και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στο κοινό μέτωπο που έχει αναπτύξει με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Η Γαλλία κοιτάζει αυτή τη συνεργασία με πάρα πολύ καλό μάτι. Η Γαλλία είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένη που έχει έναν τέτοιο εταίρο, γιατί είναι μια φιλική χώρα η οποία αυτή τη στιγμή αναπτύσσει τη δίκη της θεώρηση του κόσμου και θέλει να παίξει έναν ρόλο μέσα στην περιοχή και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Γαλλία, όπως αποκάλυψε ο κ. Σαντεπί, επιθυμεί μελλοντικά να συμμετάσχει ενεργά στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου «Μέδουσα» και μάλιστα έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα.

Αναφορικά με το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Γάλλος πρέσβης τόνισε πώς τόσο από γαλλικής όσο και από ελληνικής πλευράς υπάρχει η κοινή επιθυμία να αναπτυχθεί περαιτέρω η σχέση αυτή. Για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και εκπροσώπους της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, ενώ πρόσθεσε πως θέμα συζήτησης αποτελεί και η συντήρηση των γαλλικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είναι τα αεροσκάφη mirage 2000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL