Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ν. Κοτζιάς: Η ΝΔ υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: Η ΝΔ υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα (Video)

«Δεν έχουμε απλώς μια μικροκομματική πολιτική, αλλά έχουμε μια πολιτική που περιορίζεται στον καυγά στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στο πώς θα αποδείξουν ότι μπορούν να τσακώνονται χωρίς επιχειρήματα και χωρίς περιεχόμενο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΝΔ.

Όπως είπε ο Ν. Κοτζιάς, η συζήτηση κύλησε δημιουργικά, ωστόσο «σε αυτό το καλό κλίμα δεν ανταποκρίθηκε, όπως πάντα, η Ν.Δ. που έχει αποφασίσει να μη συζητά επί των θεμάτων τα οποία καλούμεθα να λύσουμε -όπως είναι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας- και προτιμά να περιορίζεται σε έναν συνεχή καταγγελτικό λόγο».

https://www.youtube.com/embed/lH9sx5ltyYI

«Θέλω να σας μοιράσω την πρόσκληση που είχαμε απευθύνει. Είναι από τις 16 Αυγούστου 2018. Επίσης να σας δώσω και τον πίνακα των αποδεκτών, όπου οι ίδιοι οι αποδέκτες υπογράφουν την ημέρα που την παρέλαβαν. Θέλω να το πω αυτό, διότι ο κ. Κουμουτσάκος παρέλαβε το έγγραφο με την υπογραφή του ο ίδιος, και όχι κάποιος εκπρόσωπός του, στις 17 Αυγούστου 2018. Από τις 17 Αυγούστου είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις, είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης ή να προτείνει να αλλάξουμε ακόμα και το θέμα της συνεδρίασης.

Δεν το έκανε, λέγοντας ψευδώς ότι έλαβε το έγγραφο της πρόσκλησης μόλις πριν από δύο μέρες, ενώ αποδεικνύεται από την υπογραφή του -όπου έχει βάλει ο ίδιος την ημερομηνία που το έχει λάβει- ότι το έχει λάβει εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Και αυτό μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί πάνω στα θέματα του Συμβουλίου Eθνικής Ασφαλείας και να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική εξωτερική πολιτική και δεν έχει ξαναγίνει στον θεσμό του ΕΣΕΠ, τον οποίο γνωρίζω από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε, γιατί συμμετείχα στο σχεδιασμό του ίδιου του νόμου με τον κ. Λιάκουρα τότε» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:

«Απλώς να καταγγέλλει, να βγαίνει, να κάνει δηλώσεις και να μην έχει να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο στην εξωτερική πολιτική. Να λέει ψευδώς ότι δεν είχε πάρει την πρόσκληση έγκαιρα. Έχει ξεχάσει ότι έχει υπογράψει αυτή τη πρόσκληση. Είναι ένα δείγμα ότι η Ν.Δ. υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα και εξακολουθούμε να έχουμε το φαινόμενο, αντί να έχει τη ματιά της στραμμένη στις ανάγκες της χώρας, στο διεθνές γίγνεσθαι, ούτε καν να έχει στραμμένη τη ματιά της στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στο εσωτερικό του κόμματός της.

Δεν έχουμε απλώς μια μικροκομματική πολιτική, αλλά έχουμε μια πολιτική που περιορίζεται στον καυγά στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στο πώς θα αποδείξουν ότι μπορούν να τσακώνονται χωρίς επιχειρήματα και χωρίς περιεχόμενο. Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί η Ελλάδα βρίσκεται -και από τη σκοπιά του τι συζητήσαμε σήμερα- μπροστά σε ένα τολμηρό βήμα θεσμικού εκσυγχρονισμού και ανανέωσης με θεσμούς που είναι απαραίτητοι σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών διεθνών κρίσεων και προβλημάτων, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών.

Εμείς και εγώ προσωπικά θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη χώρα. Δεν παρασύρομαι -και ξέρετε ότι δεν έχω καμία διάθεση- σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση, υπουργούς, αλλά και από μια αντιπολίτευση, που να βοηθάνε στη λύση προβλημάτων και όχι να δημιουργούν προβλήματα ενάντια στις λύσεις» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τα θέματα που αφορούν τη fYROM -και στο μέλλον “Βόρεια Μακεδονία”- και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών για το ποια θα είναι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτική, δήλωσε ότι «αυτό που προβλέπουμε είναι να υπάρχει ένα κλασικό Συμβούλιο Ασφαλείας -κλασικό εννοώ για το διεθνές γίγνεσθαι- που θα αποτελείται από τους Υπουργούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των οποίων το αντικείμενο εργασίας συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης, ή συνδέεται με τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας.

Και έχουμε ένα δεύτερο επίπεδο, όπου ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα διαμορφώνονται στο πρώτο επίπεδο, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Αυτή είναι μια πρωτοτυπία του δικού μας νόμου που δεν υπάρχει πουθενά αλλού διεθνώς».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας «δεν θα είναι κάποιος υπουργός με τη μορφή αντιπροέδρου, θα μπορεί να συντονίζει τα άλλα υπουργεία. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά θα είναι στο ποιοτικό επίπεδο ενός Υπουργού, όσον αφορά τις επιστημονικές του γνώσεις και τα καθήκοντά του. Όπως σε όλο τον κόσμο, γιατί μερικοί κάνουν σαν να ανακαλύπτουν κάτι το πρωτότυπο.

Ασφαλώς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας -ο οποίος θα συντονίζει υπηρεσίες, Υπουργεία και θα συνεννοείται και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- θα είναι διορισμένος από τον Πρωθυπουργό. Αλλά αυτή είναι η πρωτοτυπία του δικού μας νόμου. Πρώτα θα περάσει και θα εγκριθεί και θα πάρει το καλώς έχειν από τη Βουλή με τον τρόπο που θα προβλέψει η ίδια η Βουλή. Άρα θα έχει και μια κοινοβουλευτική κάλυψη και επιβεβαίωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL