Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Αλ.Τσίπρα για την ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Αλ.Τσίπρα για την ΠΓΔΜ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είχε ο, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, η οποία «θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού», αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Τη διαφωνία της με τον προσδιορισμό του όρου «Ίλιντεν» στην ονομασία της πΓΔΜ εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την τηλεφωνική ενημέρωση.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον προσδιορισμό «Ίλιντεν», κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν"», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν δέχεται «να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια».

«Όχι» της Ν.Δ. στο «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Την κατηγορηματική άρνηση της Ν.Δ. σε τυχόν ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” για την ΠΓΔΜ εξέφρασε χθες το γραφείο Τύπου του κόμματος, ανακοινώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

“Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα 'Μακεδονία του Ίλιντεν'. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ώς το Αιγαίο”, επισήμανε η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι “οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL