Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό

Έντονη είναι η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων μετά το επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό η οποία προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, οδηγώντας σε επαφή με πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «απαράδεκτες απειλές» από πλευράς Ερντογάν και «επικίνδυνη κλιμάκωση», χαρακτηρίζοντας ακραία πρόκληση τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας».

Τέλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ πρόσθεσε ότι «καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ξεπέρασε κάθε όριο.

«Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα ελληνοτουρκικά», υποστηρίζει.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει ότι «τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς».

Τέλος, το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι «η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση», προσθέτοντας ότι «οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου».

Επιπλέον σητν ίδια ανκοίνωση σημειώνεται ότι «το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποίες, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου».

«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει το Ποτάμι.

«Τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά. Οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σθένος, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας ότι «το περιστατικό διεμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια αποτελεί θρασύδειλη πράξη και μάλιστα μέσα σε ελληνικά ύδατα».

«Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας πως «η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χώρα ταραξίας και αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Στην ανακοίνωση της ΕΚ σημειώνεται επίσης ότι «όλη την τελευταία περίοδο οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του πρωθυπουργού, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι ανιστόρητες, επιθετικές και αδιάντροπες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL