Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Προς συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το "Μακεδονικό"

Στη συνάντηση που θα έχουν, εκτός απροόπτου, την προσεχή εβδομάδα, στη Σόφια θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την επίλυση του "Μακεδονικού" οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το ονοματολογικό το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου, στην ανεπίσημη συνάντηση των επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών της Ε.Ε. με τις αντιπροσωπείες των υποψηφίων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε. και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναζητήσουν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στη λύση.

Κόκκινες γραμμές

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη «ποιες ακριβώς είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας “καθόρισαν με σαφήνεια τις δικές τους κόκκινες γραμμές, δεν διαπραγματεύονται ούτε αλλαγή στο σύνταγμά τους ούτε τη δήθεν μακεδονική τους εθνότητα”. “Αλλάζουν ταμπέλες δρόμων, αλλά όχι θέσεις”, ισχυρίστηκε ο Γ. Κουμουτσάκος, με διπλωματικές πηγές να υπενθυμίζουν ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει πολλάκις αναφερθεί στην ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Στην Αθήνα ο δήμαρχος Σκοπίων

Πριν από τη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, το επόμενο επεισόδιο στην προσέγγιση των δύο πλευρών παίζεται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της “διπλωματίας των πόλεων”, καθώς ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ επισκέπτεται την πρωτεύουσα, προσκεκλημένος του Γ. Καμίνη. Μάλιστα, χθες, ενόψει της επίσκεψης, οι δήμαρχοι των δύο πόλεων συνυπέγραψαν κοινό άρθρο στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Sloboden Pecat», τασσόμενοι υπέρ της εξεύρεσης “βιώσιμης λύσης” στο "Μακεδονικό". Οι δήμαρχοι Αθηναίων και Σκοπίων καλούν τις κυβερνήσεις των δύο χωρών «να καταβάλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη χαθεί αυτή η νέα ευκαιρία, και να έρθουν σε μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και θα εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL