Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Απάντηση Ευ. Βενιζέλου σε Π. Καμμένο / "Όχι" σε δημοψήφισμα και καταγγελία ενδιάμεσης συμφωνίας με ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Ευ. Βενιζέλου σε Π. Καμμένο / "Όχι" σε δημοψήφισμα και καταγγελία ενδιάμεσης συμφωνίας με ΠΓΔΜ

Αντιπαράθεση για το όνομα της ΠΓΔΜ είχαν στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα μας "είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο Μακεδονία που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα, erga omnes. Δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή".

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία, υποστήριξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δηλώνοντας ότι σε αυτή την επιλογή δεν υπάρχει στήριξη, καθώς "ο γεωγραφικός προσδιορισμός καταλήγει σε εθνικό προσδιορισμό". Ο Π. Καμμένος πρότεινε η Ελλάδα να καταγγείλει στη Χάγη την ενδιάμεση συμφωνία και να γίνει δημοψήφισμα.

Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε ότι "το δημοψήφισμα είναι ένα επιχείρημα που εμμέσως διατυπώνει διεθνώς μόνο ο Γκρούεφσκι για να ενισχύσει τη θέση του ότι δεν μπορεί να αλλάξει το συνταγματικό όνομα". "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναβαθμίσει το επιχείρημά του μιλώντας εμείς για δημοψήφισμα", είπε, ενώ απέρριψε και την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας. "Θα σήμαινε ανατροπή του διεθνούς πλαισίου χωρίς να βλέπω το όφελος" και η Ελλάδα θα απολογείτο επειδή θέτει σε αμφισβήτηση το διεθνές νομικό πλαίσιο, υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL