Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
"Πίσω-μπρος από την Τουρκία", που οδηγεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πίσω-μπρος από την Τουρκία", που οδηγεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος" η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της Ε.Ε., καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης και έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί διά της έντασης και τεντώνοντας το σχοινί, να σύρει την Αθήνα σε έναν διάλογο με τουρκικούς όρους.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή του διαλόγου, πως στην ατζέντα θα περιληφθούν τα "ζητήματα" του Αιγαίου, των νησιών (αποστρατιωτικοποίηση), των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, όπως και το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περαιτέρω, είναι και τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας και η εκλογή μουφτή στη Θράκη.

Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία θέλει διαμοιρασμό του Αιγαίου και ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για την Κύπρο, παραπέμπει σε αυτή τη φάση -μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Οκτώβριο- σε μια άτυπη Πενταμερή, με βασικό ζήτημα το ενεργειακό.

Οι δύο παράλληλες διαδικασίες σε κάποια φάση θα "συναντηθούν" και θα συνθέσουν προφανώς μια συμφωνία-πακέτο. 

Στις παρασκηνιακές, πάντως, συζητήσεις οι Τούρκοι δεν φαίνεται να κάνουν πίσω στους σχεδιασμούς τους.

Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, όταν οι Γερμανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, να μην προχωρήσει η χώρα του σε έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως δεν θα διενεργήσουν οτιδήποτε στον συγκεκριμένο χώρο τους επόμενους τρεις μήνες.

Προφανώς και δεν είπε ψέματα. Η Τουρκία εξήγγειλε έρευνες σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, κοντά στο Καστελόριζο και στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος στρέφονται προς τη Γαλλία. Τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζονται από τις τουρκικές κινήσεις, ενώ η προσοχή του Παρισιού, σε αυτή τη φάση, είναι πρωτίστως στα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη.

Από  τις συζητήσεις Μακρόν και Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι, προκύπτει ότι έχουν αποφασιστεί μια σειρά από ενέργειες και δράσεις. 

Χθές το βράδυ η  τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον διέψευσε τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι προχωράμε σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι το πλοίο Ορουτς Ρεις ξεκίνησε σεισμικές έρευνες.

Ειδικότερα, με τουίτ της η Τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ μιλά για έρευνες στην «ηπειρωτική υφαλοκηρπίδα της Τουρκίας» και για «κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι "τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις".

Νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει πως "η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία" και πως "σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους".

Η πρεσβεία της Τουρκίας στις ΗΠΑ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το τουρκικό πλοίο OruçReis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της.

Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η περιοχή ερευνών βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί του Καστελόριζο.

Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτη. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.

Το Καστελόριζο ​​δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά της με την Τουρκία.

Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και της Κύπρου που αποσκοπούν στον περιορισμό της Τουρκίας για δικαιοδοσία σε μια στενή θαλάσσια περιοχή, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις.»

Να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά παρουσιάζει και χάρτη όπου δείχνει πώς θα κινηθεί το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Turkish vessel #OruçReis started seismic researches within Turkey’s continental shelf in the Eastern Mediterranean. #Turkey exercises its sovereign rights and jurisdiction stemming from international law over its continental shelf. pic.twitter.com/JpTUTMmrkR

— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020

International law stipulates that islands are ignored or given limited effect in maritime boundary delimitation if their presence distorts equitable delimitation or if there are other special/relevant circumstances. pic.twitter.com/46AEvmgQ4C

— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020

Λίγο πριν τις 12 το βράδυ του Σαββάτου ώρα Ελλάδας - τα σχετικά tweets της πρεσβείας δεν ήταν πια ενεργά.

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter.

Turkish vessel #OruçReis started seismic researches within Turkey’s continental shelf in the Eastern Mediterranean. #Turkey exercises its sovereign rights and jurisdiction stemming from international law over its continental shelf. pic.twitter.com/JpTUTMmrkR

— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020

«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας.

#Greece pretends that this research area is within the Greek continental shelf, in an attempt to justify its maximalist claims based on the Island of #Castellorizo.

— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL