Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ν. Δένδιας: Ελλάδα και Αίγυπτος «διαβάζουν» με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα στην αν. Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Δένδιας: Ελλάδα και Αίγυπτος «διαβάζουν» με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα στην αν. Μεσόγειο

«Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα που υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι βλέπει, διαβάζει την πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τον διαβάζει και η Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλφα» λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και λίγο πριν ταξιδέψει σε Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο -και μεταδόθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης-, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα είχαν υπάρξει 17 γύροι συνομιλιών με την Αίγυπτο που δεν κατέληξαν, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια καινούργια αρχή και μια καινούργια προσπάθεια.

Κληθείς να απαντήσει τι θα ήθελε να αφήσει πίσω όταν θα αφήσει το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας εκμυστηρεύτηκε πως θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής αν μπορούσαμε να κάνουμε και τη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας ανέδειξε τη σημασία της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. O υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η Ιταλία δέχεται ότι όχι μόνο και στο Ιόνιο, αλλά και στο Αιγαίο και στο Λιβυκό, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει την επέκταση της κυριαρχίας της στα 12 ναυτικά μίλια και ζητάει από την Ελλάδα, τον ιδιοκτήτη αυτού του δικαιώματος, την άδεια να ψαρέψει σε αυτά τα ύδατα όταν η Ελλάδα ασκήσει αυτό το δικαίωμα».

Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εν λόγω συμφωνία, ο κ. Δένδιας είπε πως τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης με την εξαίρεση μιας υπερδεξιάς ή ακροδεξιάς, τήρησαν μια εξαιρετική στάση.

Η αντιπολίτευση στήριξε τη συμφωνία απόλυτα

«Στήριξαν τη συμφωνία απόλυτα, καταλαβαίνοντας το αυτονόητο, ότι αυτή είναι μια συμφωνία που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» προσέθεσε και σημείωσε πως είναι μια συμφωνία για την οποία προσπάθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι για πάρα πολλά χρόνια, 43 χρόνια. Σχετικά με τα περί μη πλήρους επήρειας των δυο μικρών νησιών, είπε ότι τα ακούει ελαφρώς κωμικά και τόνισε πως είναι μια ισοσκελισμένη συμφωνία. «Αυτό το 0,0019% που η Ελλάδα παραχωρεί στα δυο ακραία σημεία των μικρών νησιών, το παίρνει στο κέντρο αυτής της έκτασης, άρα συνολικά παίρνει ακριβώς την ίδια έκταση» αποσαφήνισε και επισήμανε πως δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό για την Ελλάδα νομικό προηγούμενο.

Kάλεσε ην Τουρκία να «βρούμε άκρη επί τη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι βάση συζήτησης η λογική ότι, για παράδειγμα, τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα παρά μόνο χωρικά ύδατα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ΕΕ θα σταθεί και θα προστατεύσει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Δένδιας το χαρακτήρισε ανύπαρκτο και τόνισε πως με μια σοβαρή κυβέρνηση στη Λιβύη, η Ελλάδα θα βρει άκρη, αλλά όχι με την παρούσα διοίκηση η οποία είναι τελείως υπό τις εντολές της Τουρκίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL