Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
"Φλου" τα ενεργειακά του Σαμαρά, συζήτησε για ιδιωτικοποιησεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φλου" τα ενεργειακά του Σαμαρά, συζήτησε για ιδιωτικοποιησεις

της Αναστασίας Γιάμαλη 
 
Την ώρα που στην Ελλάδα η επίσκεψη  Αντ. Σαμαρά στο Ισραήλ και η υπογραφή 10 συμφωνιών παρουσιάζεται ως ένα ακόμη κεφάλαιο αυτού του... "success story" και την ίδια στιγμή επιχειρείται ένα "μπάλωμα"   με μια επίσκεψη της παρηγοριάς του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου στην Ραμάλα της Παλαιστίνης η είδηση είναι αλλού. 
 
Σε δεύτερο πλάνο, ξέμακρο και χωρίς focus το ενεργειακό, πατριώτες! Άλλωστε, δεν υπογράφηκε καν συμφωνία αλλα διακήρυξη που δεν είναι τίποτε περισσότερο από την ρητή πολιτική διάθεση για διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Έτσι στο φλού...
 
Το ουσιώδες της συνάντησης, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι εκτός από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός συνοδεύονταν από 120 επιχειρηματίες,  το πάπλωμα δηλαδή, δεν είναι άλλο από τις "επενδύσεις" και όπου επενδύσεις βάλτε "ιδιωτικοποιήσεις".
 
 Συγκεκριμένα, στα χέρια του ισραηλινού επιχειρηματία B.Steinmetz συζητείται να περάσει το 50% της εταιρείας ΠΑΝΓΑΙΑ, εκεί όπου έχει μεταβιβαστεί η ακίνητη περιουσία της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος τι άλλο;  H κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής από την Beny Steinmetz Group. Τα ίδια και με την Eurobank ενώ ενδιαφέρον επέδειξαν οι "σύμμαχοι" και για το Ελ Βενιζέλος και βέβαια για το Ελληνικό. Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί η προσφορά της Elbit για το Ελληνικό. Σημειωτέον, ο B. Steinmetz ενδιαφέρεται και για την ΛΑΡΚΟ... 
 
Τέλος, το νερό, και συγκεκριμένα την ΕΥΑΘ την λιγουρεύεται η κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ, Mekorot. Mπορεί μάλιστα να πάρει πακετάκι και την ΕΥΔΑΠ. (Βλέπε σχετικό ρεπορτάζ Γ. Μελιγγώνη στην έντυπη έκδοση)
 

"Μαρτυριάρης" ο  υφυπουργός Κούρκουλας

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας άθελα του μιλώντας στον 9,84 ναι μεν είπε πως "η κάθε μια από τις δέκα συμφωνίες που υπεγράφησαν, έχει την δική της αξία" αλλά απέφυγε  να εξάρει την ενεργειακή συνεργασία την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά είχε κάνει σημαία και επικεντρώθηκε  στις "επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα". 
 
Ο υφυπουργός έβαλε στην ίδια πρόταση το ενεργειακό  με ιδιαίτερο επιτονισμό όμως στις επενδύσεις. "Στον ενεργειακό τομέα, η συνεργασία των δυο χωρών μπορεί να αποβεί επωφελής και για τις δυο πλευρές, αλλά όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα. Είναι σημαντικές και οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Είναι μια στήριξη σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Αλλά εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι όλη αυτή τη διπλωματική και πολιτική κινητικότητα, πρέπει να τη δει κανείς στο γενικότερο πλαίσιο της περιοχής, όπου η Ελλάδα αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες" είπε. 
 
Να μην ξεχνάμε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, η συνεργασία Κύπρου Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα το κοίτασμα της Αφροδίτης δεν είναι τόσο πλούσιο όσο είχε υπολογιστεί. 
 
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να υπάρχει οικονομική συνεργασία και με το Ισραήλ αλλά να μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας, αυτό που παρολίγο να τερματίσει την καριέρα του Αριέλ Σαρόν ήταν η υπόθεση της νήσου Πατρόκλου, που είναι ένα μικρό νησάκι απέναντι από την Ανάβυσσο. Τελείως, συμπτωματικά, πρωθυπουργός και τότε όπως και σήμερα ήταν ο Βενιαμίν Νετανιάχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL