Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ / Τον μισό μισθό από τους άνδρες παίρνουν οι γυναίκες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ / Τον μισό μισθό από τους άνδρες παίρνουν οι γυναίκες!

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες παίρνουν σε ωριαία βάση 16% χαμηλότερες απολαβές σε σχέση με τους άνδρες. Ενώ ο δείκτης των εσόδων ανά άτομο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ο μέσος όρος των εσόδων από ωριαία εργασία, μηνιαία εργασία, αλλά και το ποσοστό απασχόλησης, δείχνει ότι το μισθολογικό χάσμα είναι 40%, δηλαδή οι γυναίκες παίρνουν κατά 40% μικρότερο μισθό σε σχέση με τους άνδρες.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ως προς το μισθολογικό χάσμα σε επίπεδο μηνιαίων απολαβών τα πρωτεία έχει η Εσθονία, με τις γυναίκες να παίρνουν κατά 25% χαμηλότερο μισθό σε σχέση με τους άνδρες. Ακολουθεί η Τσεχία με 21,8% χαμηλότερους μισθούς για τις γυναίκες, η Γερμανία με 21,5%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 21% και η Αυστρία με 20,1%. Στην ένατη χαμηλότερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με τις γυναίκες να παίρνουν κατά 12,5% χαμηλότερο μισθό σε σχέση με τους άνδρες. Η πιο ισορροπημένη σχέση μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγράφεται στη Ρουμανία. Να σημειωθεί ότι αυτή η αναλογία δεν αφορά το ύψους του μισθού σε σχέση με τις ανάγκες επιβίωσης, αλλά συνιστά σύγκριση των μισθών σε απόλυτους αριθμούς.

Αρνητική πρωτιά για την Κύπρο

Το έμφυλο χάσμα μεταφέρεται και στις συντάξεις. Η μεγαλύτερη ισορροπία εντοπίζεται στην Εσθονία, ανεξαρτήτως του ύψους της σύνταξης, με την αναλογία να είναι 1,8%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με τις γυναίκες να παίρνουν 28,4% χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με τους άνδρες. Το μεγαλύτερο χάσμα εντοπίζεται στην Κύπρο με 48,7%. Ακολουθεί η Ολλανδία με 45,4%, η Μάλτα με 44,8%, η Λιθουανία με 43,1% και η Γερμανία με 42,1%. Να σημειωθεί ότι πανευρωπαϊκά το μισθολογικό χάσμα στις ηλικίες 20 έως 29 ετών είναι μόλις 3%. Ενώ στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 49 ετών οι γυναίκες παίρνουν κατά 22% χαμηλότερο μισθό, πράγμα το οποίο μεταφέρεται στο ύψος των συντάξεων.

Ένας ακόμη παράγοντας για τις χαμηλές απολαβές των γυναικών είναι η αυξημένη συγκέντρωσή τους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των φύλων δείχνει ότι το 50% των γυναικών απασχολούνται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 249 άτομα. Ενώ μόλις το 17% των απασχολούμενων είναι γυναίκες σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 250 ατόμων. Ας μην ξεχνούμε ότι το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζεται από το ύψος των απολαβών, τα οικονομικά ωφελήματα, τις ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά και την πίεση που ασκούν τα συνδικάτα για τη βελτίωση των όρων απασχόλησης.

Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μισθολογικές ανισότητες

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των φύλων δείχνει ότι στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης απορροφώνται περισσότερες γυναίκες, όπου το μισθολογικό κόστος είναι χαμηλότερο. Αυτό, όμως, που έχει ενδιαφέρον είναι η συσχέτιση ωρών απασχόλησης με τον μισθό. Γενικά καταγράφεται ότι το έμφυλο χάσμα στις απολαβές είναι χαμηλότερο όταν οι εργάσιμες ώρες είναι πολλές μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, αυτό αλλάζει υπέρ των ανδρών για απολαβές έως 10 εργάσιμες ώρες. Σε αυτή την περίπτωση οι άνδρες παίρνουν κατά 33% μεγαλύτερο μισθό σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές υπέρ των ανδρών εντοπίζονται σε κλάδους όπως η υγεία με μισθό κατά 29% υψηλότερο σε σχέση με αυτόν που λαμβάνουν οι γυναίκες. Ακολουθεί ο κλάδος της εκπαίδευσης, όπως και της εστίασης, με 12% υψηλότερο μισθό για τους άνδρες. Κατά 14% υψηλότερο μισθό σε σχέση με τις γυναίκες παίρνουν οι άνδρες που απασχολούνται στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις μεταφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL