Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός - Την τροποποίηση του άρθρου 336 για τον ορισμό του βιασμού ζητά η Διεθνής Αμνηστία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός - Την τροποποίηση του άρθρου 336 για τον ορισμό του βιασμού ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα έχει δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς δημόσια διαβούλευση. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης, σε εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, διαπιστώνουμε ότι όχι απλώς δεν υιοθετείται ένας ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, αλλά ο ισχύων αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο, οριοθετώντας περισσότερο την έννοια της απειλής. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Η Διεθνής Αμνηστία, μετά από αναλυτική έρευνα και στα πλαίσια της εκστρατείας και όλου του υλικού που έχει δημοσιοποιήσει, έχει θεμελιώσει συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους ένας τέτοιος ορισμός είναι απαραίτητος, έχει αναδείξει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας ως προς την υιοθέτησή του, ενώ έχει παράσχει αναλυτικές πληροφορίες για το ισχύον καθεστώς σε μια σειρά χωρών, και ειδικά αυτών που έχουν υιοθετήσει σχετικούς ορισμούς με βάση τη συναίνεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτουμε αναλυτικό Υπόμνημα στη δημόσια διαβούλευση, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και καλούμε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίασή του στη δημοσιότητα.Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτή την τόσο απαραίτητη νομοθετική αλλαγή.

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου, στις 12.00, στο Polis Art Cafe, όπου μίλησαν οι Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και συγκεκριμένα της εκστρατείας με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 του ποινικού κώδικα, και τη θεμελίωση ενός νομικού ορισμού του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης, Monica Costa, Υπεύθυνη Εκστρατειών για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο Περιφερειακό Γραφείο της Ευρώπης, μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Διεθνούς Αμνηστίας, και υπεύθυνη της εκστρατείας για τον βιασμό και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε όλη την Ευρώπη, Ιωάννα Στεντούμη, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, εξειδικευμένη στο ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την έμφυλη βία και τον βιασμό, έχει συνεργαστεί  με ΜΚΟ και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ενώ έχει αναλάβει δικαστικά δεκάδες υποθέσεις έμφυλης βίας, ιδίως θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών. Στο συντονισμό ήταν ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

9 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιαστεί μετά την ηλικία των 15 ετών 

Εκστρατεία  διενεργεί η  Διεθνή Αμνηστία, με αίτημα την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη.

Ο βιασμός είναι ανεξέλεγκτος στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Γι' αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τη συναίνεση. Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Είναι τόσο απλό. Ή τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι.

Ταυτόχρονα, η συχνότητα του βιασμού είναι συγκλονιστική. Τα στοιχεία από έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (χώρες της Ε.Ε.) δείχνουν ότι: 1 στις 20 γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν βιαστεί μετά την ηλικία των 15 ετών. Πρόκειται για περίπου 9 εκατομμύρια γυναίκες. 1 στις 10 γυναίκες στην Ε.Ε. βίωσαν κάποια μορφή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών.

Η νομοθεσία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη σχετική νομοθεσία στις χώρες της Ε.Ε., επικρατεί η ατιμωρησία και η κουλτούρα κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού. Η ίδια πραγματικότητα χαρακτηρίζει και την Ελλάδα, στην οποία συμβάλλει και ο νομικός ορισμός του βιασμού. Ο ελληνικός ποινικός κώδικας, και συγκεκριμένα το άρθρο 336, ορίζει ως βιασμό την συνουσία η οποία προκύπτει μετά από εξαναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου.

Ο ορισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που υπογράφηκε το 2011 και τέθηκε σε υποχρεωτική ισχύ για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2014. Η Σύμβαση αυτή επικυρώθηκε στην Ελλάδα με νόμο του κράτους τον Μάρτιο του 2018, χωρίς ωστόσο να τροποποιήσει αναλόγως τον νομικό ορισμό του βιασμού. 

Τον περσινό Μάρτιο, αναδείξαμε ότι η κύρωση της Σύμβασης της Κωσταντινούπολης από την ελληνική Βουλή αποτέλεσε σημαντικό βήμα, εισάγοντας  ένα σημαντικό κατευθυντήριο πλαίσιο για την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία καθώς και ατόμων που υφίστανται άλλες μορφές έμφυλων διακρίσεων. 

Παράλληλα, μετά την άσκηση θεσμικής πίεσης 10 γυναικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, καταργήθηκε το άρθρο μίας διάταξης στην εθνική νομοθεσία που επέτρεπε το γάμο ως διακανονισμό για το έγκλημα της «αποπλάνησης ανηλίκου» (άρθρο 339, παρ. 3 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα). Αναδείξαμε ωστόσο, ότι αποτελούσε σοβαρό έλλειμμα το γεγονός ότι δεν τροποποιήθηκε ο ορισμός του βιασμού στον ελληνικό ποινικό κώδικα ώστε να βασίζεται στην απουσία συναίνεσης, σε συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εδώ υπογράφουμε: https://www.amnesty.gr/action/petitions/21967/horis-synainesi-einai-viasmos

Διαβάστε επίσης:

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας ζητά την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού και την αναθεώρηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL