Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η κρίση έβγαλε τις γυναίκες στην αγορά εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κρίση έβγαλε τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

Τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα έχουν πέσει μεν από τα δυσθεώρητα ύψη του 2013 και του 2014, αλλά παραμένουν υψηλά, στο 18,6% (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον περασμένο Σεπτέμβριο). Το ποσοστό που αναφέρεται πάντα είναι ο μέσος όρος ανεργίας ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, εάν για τους πρώτους η ανεργία έχει πέσει στο 14,8%, για τις δεύτερες εξακολουθεί να ξεπερνά το 23%. Η διαφορά του ποσοστού ανεργίας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πολύ υψηλότερη στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης τόσο πριν και κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος της κρίσης. Πρόκειται για μια δομική παθογένεια της αγοράς εργασίας που συνεχίζεται.

Ωστόσο η κρίση έβγαλε τις γυναίκες στην αγορά εργασίας. Πολλές άρχισαν να δουλεύουν με μερική απασχόληση για να στηρίξουν το εισόδημα του νοικοκυριού, είτε επειδή ο άνδρας του σπιτιού έμεινε άνεργος είτε επειδή μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Alpha Bank, στη διάρκεια της κρίσης, και ιδιαίτερα από το 2013 και μετά, η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει σημαντικά συμπιεστεί. Η βελτίωση της σχετικής αμοιβής των γυναικών έναντι των ανδρών σταδιακά αναπροσαρμόζει τον οικογενειακό σχεδιασμό των νοικοκυριών ενισχύοντας τα κίνητρα για την αύξηση της προσφοράς εργασίας και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον οι εργαζόμενες γυναίκες βελτιώνουν διαχρονικά, ολοένα και περισσότερο, την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου και των δεξιοτήτων τους. Εξετάζοντας την εξέλιξη του λόγου γυναικών προς άνδρες που κατέχουν τίτλο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται ότι ο λόγος αυτός βαίνει αυξανόμενος και διαμορφώνεται πλέον άνω της μονάδας. Η αυξημένη επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση από την πλευρά των γυναικών είναι εύλογο να ωθεί ανοδικά το ποσοστό συμμετοχής τους στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL