Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Βερολίνο / Επίσημη αργία η 8η του Μάρτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βερολίνο / Επίσημη αργία η 8η του Μάρτη

Σήμερα στο Βερολίνο είναι αργία. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Γερμανίας ένα ομόσπονδο κρατίδιο αποφάσισε να ανακηρύξει επίσημη αργία την 8η Μαρτίου, την Ημέρα της Γυναίκας. Την αργία εισηγήθηκε το κόμμα της Αριστεράς ως ένα “ισχυρό μήνυμα στον αγώνα για την ισότητα των φύλων και ενάντια στις κυρίαρχες πατριαρχικές δομές”. Και η υιοθέτησή της έχει βαρύ συμβολισμό σε μια χώρα που, παρά τα όσα νομίζουμε, δυσκολεύεται να αποδεχθεί τη γυναικεία χειραφέτηση.

Στη Γερμανία ακόμη κινδυνεύει να πάει στη φυλακή ένας/μία γυναικολόγος εάν... διαφημίσει (sic) ότι κάνει εκτρώσεις. Και είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα με παιδιά να επιστρέψει πλήρως στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα η φτώχεια στην τρίτη ηλικία να είναι κυρίως γένους θηλυκού.

Την απόφαση για την επίσημη αργία στις 8 του Μάρτη την πήραν τον Ιανουάριο στην τοπική Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς και των Πράσινων. Κόντρα στις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών και των ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που προτιμούσαν να γίνει αργία μια θρησκευτική γιορτή. Μαζί τους και ο αρχιεπίσκοπος του Βερολίνου Χάινερ Κοχ, ο οποίος από την εκπομπή του στο τοπικό ραδιόφωνο δήλωσε βέβαιος ότι οι πολίτες θα προτιμούσαν να γιορτάσουν την -προτεσταντική- Ημέρα της Μεταρρύθμισης και όχι να αποκτήσουν μια αργία, χωρίς να ξέρουν πρώτα τι ακριβώς θα γιορτάζεται αυτή την ημέρα. Οι Χριστιανοδημοκράτες, πάλι, χαρακτήρισαν την επιλογή της 8ης του Μάρτη ως “σοσιαλιστική γιορτή”, για την οποία οι κάτοικοι του Βερολίνου δεν έχουν “ίχνος κατανόησης”, ενώ οι Φιλελεύθεροι υποστήριξαν ότι θα κάνει κακό στην οικονομία η θέσπιση ακόμη μίας αργίας.

Να σημειωθεί ότι κάθε κρατίδιο στη Γερμανία αποφασίζει μόνο του για τις αργίες -κυρίως επειδή άλλα έχουν καθολική και άλλα προτεσταντική πλειοψηφία-, ενώ το κρατίδιο του Βερολίνου έχει τις λιγότερες αργίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL