Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Νέος δικαστικός Γολγοθάς για το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος δικαστικός Γολγοθάς για το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε χθες η δίκη για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά», με κατηγορούμενους συνολικά 26 κατοίκους χωριών της ΒΑ Χαλκιδικής που συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Θεωρείται δε η δεύτερη σημαντικότερη δίκη, μετά από εκείνην για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, η οποία και έληξε με την πανηγυρική αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

Και αυτό διότι η συγκεκριμένη δικογραφία δεν έμεινε μόνο στα όσα έγιναν στον Λάκκο Καρατζά τον Μάιο του 2013, όταν δηλαδή μια μαζική κινητοποίηση στο όρος Κάκκαβος, για παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός, πνίγηκε στα χημικά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Αντίθετα, περιλαμβάνει και μεταγενέστερες υποθέσεις, που, κατά τις διωκτικές αρχές, τελέστηκαν στην Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά έως και τα τέλη Αυγούστου του 2013. Όπως και στη δίκη για τις Σκουριές έτσι και σ'αυτήν φορτώθηκε στους κατηγορούμενους ο μισός Ποινικός Κώδικας. Εξάλλου το κατηγορητήριο έχει πολλά κοινά σημεία, όπως η σύσταση συμμορίας με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής, προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος, κατοχή - προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.ά.

Το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η ποινικοποίηση αυτού του αγώνα, που εξυπηρετεί τη λογική 'επενδύσεις με κάθε κόστος', δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια ευνομούμενη πολιτεία» και επισημαίνει ότι ο αγώνας των κατοίκων αφορά στην «προστασία ζωτικών πόρων του τόπου μας από εξορυκτικά συμφέροντα που δεν έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, άλλα μόνο ανάγκες μετόχων και χρηματιστηρίων». Χθες, στα δικαστήρια, το «παρών» έδωσαν συναγωνιστές των κατηγορουμένων σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL