Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
"Οργή και θλίψη - Η Ζackie θα μας λείψει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οργή και θλίψη - Η Ζackie θα μας λείψει"

Με σύνθημα "Οι ζωές μας έχουν αξία" και "Οργή και θλίψη / Η Ζackie θα μας λείψει", συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αντιφασίστες, αντιεξουσιαστές και κοινότητες μεταναστών καλούν στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία στη ΓΑΔΑ. Η προσυγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

"Η δολοφονία του Ζακ δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός. Ήταν η οριακή έκφανση της κοινωνικής βαρβαρότητας, του θεσμικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία συμμετέχει η συγκαλύπτει ένα έγκλημα. Ως μηχανισμός καταστολής ενσαρκώνει σε απόλυτο βαθμό τα χαρακτηριστικά της επιθετικής και τοξικής αρρενωπότητας, που στρέφει τις μπότες της και τα κλομπ της στα σώματα που δεν ταυτίζονται με τη νόρμα. Από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με τις σφαίρες του Κορκονέα μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά μπροστά στους αστυνομικούς, από τους ξυλοδαρμούς προσφύγων στα αστυνομικά τμήματα μέχρι την αδικαίωτη μνήμη του Νίκου Σακελλίων, από τις ζαρντινιέρες μέχρι τις βίαιες προσαγωγές τρανς γυναικών, η αστυνομία αναλαμβάνει να ταξινομήσει τα σώματά μας σε σώματα δίχως σημασία και τις ζωές μας ως ανάξιες να βιωθούν" σημειώνουν στο σχετικό κάλεσμα.

"Από το πένθος μας φτιάχνουμε τα υλικά της αντίστασης και του αγώνα μας. Απαιτούμε την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ με την τιμωρία όλων των ενόχων. Απαιτούμε το σεβασμό της ύπαρξης μας. Θέλουμε κοινωνίες που θα μας χωράνε όλ@ και θα αφήνουν απ’ έξω τη ματσίλα και το μίσος σας" καταλήγουν.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αποτελεί ακραία εκδήλωση βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Το "παρών" αναμένεται να δώσει και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που σε χθεσινό της κάλεσμα δήλωσε ότι βρίσκεται σταθερά δίπλα στην LGBTQI+ κοινότητα, απέναντι στις επιθέσεις και τον ρατσισμό που υφίστανται τα μέλη της στην καθημερινή τους ζωή. Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αποτελεί μια ακραία εκδήλωση βίας με σαφή ρατσιστικά χαρακτηριστικά, σημειώνουν.

"Το εν λόγω 'περιστατικό', βέβαια, δεν μπορεί να εκληφθεί ως μεμονωμένο. Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ήταν μια όψη της κοινωνικής βαρβαρότητας που καλλιέργησε την απάθεια όσων στέκονταν αδρανείς, όπως και τις βάρβαρες ενέργειες όσων εμπλέκονται στον θάνατο του Ζακ" τονίζουν και επισημαίνουν ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση και να αποδώσουν ευθύνες στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, με σκοπό την άμεση απονομή δικαιοσύνης και την αυστηρή τιμωρία όσων προκάλεσαν τον θάνατο του Ζακ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL