Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Την Παρασκευή η απόφαση της δίκης για τις Σκουριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την Παρασκευή η απόφαση της δίκης για τις Σκουριές

Θεσσαλονίκη: Την Παρασκευή αναμένεται η δικαστική απόφαση για την τύχη των 21 κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές, μια δίκη που χαρακτηρίστηκε ως «η μητέρα των δικών» εξαιτίας ενός κατηγορητηρίου που σύμφωνα με το κίνημα SOS Χαλκιδική και τους συνηγόρους υπεράσπισης κατασκευάστηκε για να ενοχοποιήσει τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Χθες, δέκατη ημέρα της δίκης, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, που τόνισαν ότι πρόκειται για μια δικογραφία που δομήθηκε με «κλασικές χωροφυλακίστικες πρακτικές» και μεθοδεύσεις της αστυνομίας. Μάλιστα ένας εκ των συνηγόρων στάθηκε στον παράδοξο -αν όχι παράνομο- τρόπο συλλογής του αποδεικτικού υλικού, βάσει του οποίου απαγγέλθηκαν οι βαρύτατες κατηγορίες στους 21. Θύμισε ότι το κύριο αποδεικτικό υλικό το συνέλεξαν όχι αστυνομικοί προανακριτικοί υπάλληλοι, αλλά σεκιουριτάδες της εταιρείας φύλαξης με την οποία συνεργάζεται η Ελληνικός Χρυσός. Επίσης μέρος του το συγκέντρωσε ένας αστυνομικός ο οποίος δεν ήταν μάρτυρας στα γεγονότα, αλλά «διάβασε καλά» τη δικογραφία.

"Η ομηρεία της τοπικής κοινωνίας πρέπει να λήξει"

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεικτικό μέσο η ερμηνεία μιας δικογραφίας από έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «δεν γίνεται παρανόμως συλλεχθέντα αποδεικτικά μέσα να χρησιμοποιούνται κανονικά για την ενοχοποίηση κατηγορουμένων». Όλοι υποστήριξαν επί της ουσίας ότι η αστυνομία υπό πολιτική πίεση και υπό την πίεση της εταιρείας έφτιαξε πρόχειρα και βιαστικά μια δικογραφία που κρατάει σε ομηρεία μια ολόκληρη τοπική κοινωνία.

«Η ομηρεία αυτή πρέπει να λήξει» τόνισε ένας συνήγορος ζητώντας την αθώωση των κατηγορουμένων, όπως και οι συνάδελφοί του. Να θυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή του εικάζει ότι στο εργοτάξιο είχαν φυσική παρουσία το επίμαχο βράδυ του εμπρησμού πέντε από τους κατηγορούμενους και γι' αυτούς πρότεινε να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της κατοχής εκρηκτικών, της έκρηξης, των διακεκριμένων φθορών και για έναν και για το αδίκημα της οπλοχρησίας. Πρότεινε, επίσης, την απαλλαγή όλων από τα βαρύτατα κακουργήματα της σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και ληστείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL