Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Η ακροδεξιά οργάνωση "Κρυπτεία" πίσω από το γκρέμισμα του μνημείου για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ακροδεξιά οργάνωση "Κρυπτεία" πίσω από το γκρέμισμα του μνημείου για τους πρόσφυγες

Πρόκειται για το μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου την περίοδο 1012 - 2013, και βρισκόταν στην άκρη του μικρού λιμανιού της Θερμής, το οποίο κατέστρεψαν άγνωστοι πριν μέρες, εξαφανίζοντας ακόμα και την τσιμεντένια βάση του, πετώντας την μαζί με όλο το μνημείο, στη θάλασσα.

Η ολοσχερής καταστροφή του διερευνάται από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, μετά από αναφορά της γενικής γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία διαβίβασε το θέμα στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Μυτιλήνης, αλλά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης, σχετική μήνυση κατέθεσε στο τμήμα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Όπως έγινε γνωστό, η οργάνωση «Κρυπτεία» είχε επικοινωνήσει και παλαιότερα με την Εφημερίδα «Εμπρός», προειδοποιώντας για χτύπημα σε σημείο του νησιού όπου λειτουργούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, περιθάλπτοντας αιτούντες άσυλο τους οποίους αποκάλεσε «λαθροέποικους».

Η «Κρυπτεία» έχει εμφανιστεί στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επικοινώνησε με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δηλώνοντας ότι είχε τοποθετήσει βόμβα. Σκοπός της ήταν να εκκενωθεί ο χώρος όπου πραγματοποιείτο επιστημονικό συνέδριο για το προσφυγικό με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - Φρούριο».

Η ακροδεξιά οργάνωση «Κρυπτεία» έχει επανειλημμένα αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Αθήνα, ενώ έγινε γνωστή ιδιαίτερα για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, του προσφυγόπουλου-μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017.

Η ονομασία της «Κρυπτεία», παραπέμπει στη «μυστική αστυνομία» της αρχαίας Σπάρτης, η οποία, σύμφωνα με τις πηγές, τρομοκρατούσε δολοφονώντας τους απείθαρχους είλωτες.

Μηνυτήρια αναφορά στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας κατέθεσε το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων

Μηνυτήρια αναφορά στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας κατέθεσε το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων που αφορούσε την καταστροφή μνημείου για τους πρόσφυγες στο λιμανάκι της Θερμής στη Λέσβο.

Το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή «ως πράξη με προφανές ρατσιστικό κίνητρο και ρατσιστικό στόχο την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας μισαλλοδοξίας κατά των προσφύγων που δυστυχώς δεν έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες διωκτικές αρχές».

Εντωμεταξύ, και η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη με αναφορά της στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης αλλά και στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου διαβίβασε δημοσίευμα σχετικά με την καταστροφή του μνημείου στη Θερμή για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL