Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Διεμφυλικά άτομα / Τώρα διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεμφυλικά άτομα / Τώρα διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή

Μια σημαντική μάχη στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων κερδήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Κι όσο κι αν οι υστερικές, ομοφοβικές και βαθύτατα συντηρητικές φωνές της αντιπολίτευσης πλημμύρισαν τη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η εικόνα των τρανς ατόμων που παρακολουθούσαν από τα θεωρεία να αγκαλιάζονται γεμάτα συγκίνηση, όταν το όνειρό τους μετά από δεκαετίες έγινε νόμος του κράτους, είναι αυτή που υπερισχύει και ξορκίζει κάθε βαθύ αναχρονισμό. Οι τρανς συμπολίτες μας όμως κέρδισαν και κάτι ακόμα: Το δικαίωμα να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια εργασία, καθώς μέχρι τώρα ήταν σχεδόν καταδικασμένοι στην φτώχεια και την ανεργία με συνέπεια η είσοδός τους στον κόσμο της πορνείας να αποτελεί μονόδρομο...

Όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Σεπτέμβριος 2015), η εργασία είναι ακόμα πιο σημαντική για τα διεμφυλικά άτομα, καθώς είναι συχνά συνυφασμένη με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, επιτρέποντας την χρηματοδότηση διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου. Μέχρι σήμερα υπήρχε αποκλεισμός από την αγορά εργασίας ελλείψει νομοθετικού πλαισίου. Ακόμα όμως κι όταν υπήρχαν άτομα τρανς που εργάζονταν, όταν αποκαλύπτονταν η ταυτότητά τους υφίσταντο διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τους συναδέλφους τους και είτε οδηγούνταν σε απόλυση, είτε παραιτούνταν. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μάλιστα, είχε επισημάνει ότι δεν είναι λίγα τα τρανς άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας έχουν ως μόνη εναλλακτική τη βιομηχανία του σεξ.

Η έρευνα επικαλείται τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) που επισημαίνει ότι μόνο το 49% των ερωτηθέντων διεμφυλικών ατόμων (ηλικίας από 18 έως 81 ετών) έχει πρόσβαση σε αμειβόμενη εργασία πλήρους απασχόλησης. Το 38% των διεμφυλικών ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό του γενικού πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που φτάνει το 14%.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα Engedered Penalties, το 23% των ερωτηθέντων διεμφυλικών ατόμων νιώθουν την ανάγκη να αλλάξουν εξαιτίας των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου που υφίστανται στον χώρο εργασίας. Μόνο το 30% απάντησε ότι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια από τους συναδέλφους τους ενώ 10% δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει λεκτική βία και 6% ότι έχουν έρθει αντιμέτωποι με σωματική βία.

Σημαντικό εξάλλου είναι ότι το 42% των ερωτηθέντων απαντούν ότι δεν ζουν με το επιθυμητό φύλο φοβούμενοι ότι θα χάσουν την εργασία τους, το 77% δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα και το 50% ότι θεωρούν ιδιαίτερα στρεσογόνα την υποχρέωση να έχουν διπλή ζωή.

Όσον αφορά τη νομική αναγνώριση του φύλου στις χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Ευρώπης η έρευνα της ΕΕΔΑ επισημαίνει ότι σε σύνολο 49 ευρωπαϊκών χωρών, οι 38 (από την περασμένη εβδομάδα και η Ελλάδα) διαθέτουν νομικό πλαίσιο αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, γεγονός που σημαίνει ότι σε 11 χώρες η ύπαρξη των διεμφυλικών ατόμων είνα de facto παράνομη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL