Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ, δικηγόρος Ηριάννας: / Θ. Μαντάς: Τραύμα στο κράτος δικαίου η φυλάκιση της Ηριάννας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ, δικηγόρος Ηριάννας: / Θ. Μαντάς: Τραύμα στο κράτος δικαίου η φυλάκιση της Ηριάννας

«Ένας άνθρωπος καταφανώς αθώος βρίσκεται εδώ και έναν μήνα έγκλειστος». Μέσα σε μια φράση, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας Β.Λ. περιγράφει τον καφκικό χαρακτήρα της υπόθεσης της 29χρονης γυναίκας που με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο, κατεστραμμένο DNA κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο Θεόδωρος Μαντάς μιλά στην «Αυγή» της Κυριακής και εξηγεί γιατί η φυλάκιση της Ηριάννας είναι «ανομιμοποίητη, ηθικά και νομικά», μιλά για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη μέχρι την εκδίκαση της αναστολής και για το κύμα αλληλεγγύης προς την 29χρονη επιστήμονα. Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να έχει καθαρογραφεί η πρωτόδικη καταδικαστική της απόφαση μέχρι τις 17 Ιουλίου, ώστε να μην αναβληθεί η εκδίκαση της αναστολής, η οποία, όπως σημειώνει, μπορεί να αποτελέσει «την αρχή αποκατάστασης της λογικής».

* Πολλά έχουν γραφτεί πλέον για την αβασιμότητα των στοιχείων που οδήγησαν στην καταδίκη της Ηριάννας. Με το βλέμμα στραμμένο στις 17 Ιουλίου, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς εκτιμάτε την ίδια την απόφαση της φυλάκισής της για το μεσοδιάστημα μέχρι το Εφετείο της.

Η καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Ηριάννας, με την οποία, μάλιστα, κρίθηκε ότι πρέπει να φυλακιστεί έως το Εφετείο της, είναι ανομιμοποίητη - ηθικά και νομικά. Την 1η Ιουνίου η επιστήμη, που κατέδειξε τη μη σύνδεση της Ηριάννας με τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε, παραγνωρίστηκε και η διάταξη του νόμου, που προβλέπει τις περιπτώσεις στις οποίες δεν χορηγείται αναστέλλουσα δύναμη σε ασκηθείσα έφεση, έμεινε κενό γράμμα.

Η παραδοξότητα που βιώνουμε είναι ότι το δικαστήριο αποφάσισε να μην δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση της Ηριάννας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι δεν διαγνώσθηκε κίνδυνος ούτε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώπιον του οποίου απολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, ούτε από δύο Συμβούλια Εφετών, που της επέτρεψαν να ταξιδέψει στο εξωτερικό για ακαδημαϊκούς λόγους.

Άλλωστε, και μόνη η αυτοπρόσωπη παρουσία της στο πρωτόδικο δικαστήριο έφτανε για να δείξει ότι κανένας κίνδυνος προφανώς δεν υπάρχει από το να παραμείνει ελεύθερη η Ηριάννα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για χρονικό διάστημα περίπου τεσσεράμισι ετών ουδεμία σύνδεση του ονόματός της με αξιόποινη πράξη υπήρξε. Από την άποψη αυτή, την άρνηση του δικαστηρίου να της αναγνωρίσει ελαφρυντικά και να απορρίψει το αίτημα για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τη θεωρώ τουλάχιστον μικρόψυχη.

* Για ποιους λόγους είναι νευραλγικής σημασίας να κερδίσει η Ηριάννα την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της μέχρι το Εφετείο;

Καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να έχει κλονίσει την αφετηριακή αρχή της αθωότητάς της, πόσο μάλλον να είναι ικανό να αποτελέσει πλήρη απόδειξη ενοχής της, όπως απαιτείται, το δεδομένο είναι ότι ένας άνθρωπος καταφανώς αθώος βρίσκεται εδώ και έναν μήνα έγκλειστος. Ο εγκλεισμός αυτός, πέραν των αυτονόητων συνεπειών που έχει για τη ζωή της και την ζωή των δικών της ανθρώπων, έχει δικαιολογημένα εμπεδωθεί στην κοινωνική συνείδηση ως ένα τραύμα στο κράτος δικαίου.

Λαμβάνοντάς το αυτό υπ’ όψιν, είναι σαφές πως η αναστολή εκτέλεσης μπορεί να αποτελέσει αρχή επούλωσης του τραύματος αυτού. Στο μέτρο, μάλιστα, που η καταδίκη και η φυλάκισή της υπήρξαν αποτελέσματα λογικών αλμάτων, είναι αντιληπτό ότι η αναστολή μπορεί να αποτελέσει συνάμα και την αρχή αποκατάστασης της λογικής.

* Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων στις 17 Ιουλίου;

Μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής θα πρέπει να έχει καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση. Και τούτο διότι η δικαστηριακή πρακτική είναι το να αναβάλλεται η εκδίκαση αιτήσεων αναστολής όταν δεν είναι καθαρογραμμένη η πρωτόδικη απόφαση. Γνωρίζω ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε μία θετική πρωτοβουλία του, έχει αιτηθεί την κατά προτεραιότητα καθαρογραφή της απόφασης.

Περιθώρια για καθυστέρηση εν προκειμένω δεν υπάρχουν. Εάν στις 17 Ιουλίου το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, παρά το ότι έχει τη δυνατότητα να εκδικάσει την αίτηση αναστολής έχοντας μόνο απόσπασμα της πρωτόδικης απόφασης, δεν το πράξει και αποφασίσει να δώσει αναβολή μέχρι την καθαρογραφή της σε πλήρες κείμενο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η Ηριάννα θα παραμείνει -στην καλύτερη περίπτωση- κρατούμενη για πάνω από δύο μήνες. Κάτι τέτοιο θα είναι -κατ’ επιεική χαρακτηρισμό- καταστροφικό.

* Μέρα με τη μέρα αυξάνεται εκθετικά το πλήθος του κόσμου που ανταποκρίνεται με ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και αγανάκτηση στην καταδίκη και τη φυλάκιση της Ηριάννας. Η ιστορία της έχει αγγίξει ανθρώπους ποικίλων κοινωνικών στρωμάτων και ιδεολογικών αφετηριών, που αγωνιούν η φωνή τους να φτάσει στην Έδρα. Πώς αξιολογείτε αυτό το κοινωνικό ρεύμα;

Ήδη από την 1η Ιουνίου η κοινωνική αντίδραση απέναντι στην καταδίκη και τη φυλάκιση της Ηριάννας εκδηλώνεται καθημερινά, κατά τρόπο σθεναρό και πολύπλευρο. Τα ανακλαστικά αυτά καταδεικνύουν ότι η εκδοθείσα απόφαση είναι, μεταξύ άλλων, και ηθικά αδικαίωτη.

Ως νομικός, πάντως, δεν μπορώ να μην επισημάνω την αντίφαση μεταξύ της απόφασης ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που άσκησε η Ηριάννα για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο από την δήθεν εκ μέρους της τέλεση αδικημάτων και της στήριξης που το ίδιο το κοινωνικό σύνολο εκδηλώνει υπέρ αυτής που -κατά την εσφαλμένη δικαστική κρίση- το απειλεί.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι η ίδια η κοινωνία αυτή που εν τέλει απαντά για το πού πρέπει να βρίσκεται η Ηριάννα. Και η απάντησή της είναι ότι πρέπει να βρίσκεται ελεύθερη, στη ζωή της, στους ανθρώπους της, στο πανεπιστήμιο, να φτιάχνει το μέλλον που ονειρεύεται δίπλα σε αυτούς που επέλεξε να το μοιραστεί. Οι δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται, τα δημοσιεύματα, οι επιστολές και οι εκδηλώσεις της δίνουν δύναμη και ελπίδα ότι θα μετουσιωθούν σε μία απόφαση που θα την οδηγήσει εκτός φυλακής.

* Είστε αισιόδοξος για την 17η Ιουλίου;

Οφείλω να είμαι αισιόδοξος, και όχι μόνο με την ιδιότητά μου ως συνηγόρου υπεράσπισης της Ηριάννας. Οφείλω να είμαι αισιόδοξος ότι το πλήγμα στην αίσθηση περί δικαίου, που έχω πρωτίστως ως πολίτης, θα ιαθεί με μία δικαστική απόφαση, που θα επιφέρει ενός είδους λύτρωση σε μία νέα κοπέλα, στην οικογένειά της, στους φίλους της, αλλά και σε μία ολόκληρη κοινωνία, η οποία αγωνιά για την αποκατάσταση μίας αδικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL