Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Κλειώ Παπαπαντολέων: "Ανησυχούμε για τη δικονομική μεταχείρισή της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειώ Παπαπαντολέων: "Ανησυχούμε για τη δικονομική μεταχείρισή της

Υφίσταται θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση της Ηριάννας; Στο παραπάνω ερώτημα δεν θα υπήρχε πιο αρμόδιο πρόσωπο να μας απαντήσει από την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κλειώ Παπαπαντολέων.

Η πρόεδρος της Ένωσης ξεκαθάρισε ότι "εμείς άποψη για την ουσία της υπόθεσης δεν μπορούμε να εκφράσουμε", πρόσθεσε ωστόσο ότι "εκφράζουμε την ανησυχία μας όσον αφορά τη δικονομική μεταχείριση του συγκεκριμένου προσώπου στο πλαίσιο που ως σωματείο έχουμε πάντα υποστηρίξει: λιγότερη φυλακή, εφαρμογή εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, αξιοποίηση της δικονομικής δυνατότητας της αναστολής".

Σύμφωνα με την Κ. Παπαπαντολέων "υπάρχει μια αντίληψη ότι, εάν κάποιος δεν φυλακιστεί, μένει ατιμώρητος. Είναι λάθος. Η ίδια η ποινική διαδικασία, η οποία στη χώρα μας είναι και εξαιρετικά χρονοβόρα, και το γεγονός της καταδίκης είναι από μόνα τους πολλαπλώς επαχθή. Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται να μετατρέπουμε συγκεκριμένους κατηγορούμενους σε εργαλεία άσκησης αντεγκληματικής πολιτικής, κοινωνικής πειθάρχησης ή πολιτικού σωφρονισμού".

Η Κ. Παπαπαντολέων κλήθηκε επίσης να σχολιάσει το υλικό DNA και τη χρήση του ως αποδεικτικού υλικού, που επανειλημμένα έχει αμφισβητηθεί. Μας είπε: "Αυτή η συζήτηση είναι μεγάλη, ενδιαφέρουσα και καθόλου απλή. Υπάρχει ζήτημα με τη λήψη δείγματος DNA από τον κατηγορούμενο χωρίς τη συγκατάθεσή του και υπάρχει και ζήτημα όταν μετατρέπεις το DNA σε 'βασιλιά' της ποινικής δίκης, εάν υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες επιφυλάξεις ως προς τη lege artis λήψη και επεξεργασία του.

Η αρχή εν αμφιβολία υπερ του κατηγορουμένου είναι καταστατική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στον σκληρό πυρήνα αυτού που ονομάζουμε ευρωπαϊκός πολιτισμός. Δεν αφορά μόνο την ποινική διαδικασία, συνιστά μια κεντρική επιλογή μέσα από την οποία έχουν συγκροτηθεί οι έννοιες της δικαιοσύνης και της τιμώρησης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL