Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ι. Κούρτοβικ: Η πολιτική της αποτροπής εξευτελίζει και θέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ι. Κούρτοβικ: Η πολιτική της αποτροπής εξευτελίζει και θέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο (Ηχητικό)

«Οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν θα σταματήσουν ούτε με την αυστηροποίηση των μέτρων, ούτε με την ταραγμένη θάλασσα και τα ποτάμια, ούτε με τα όπλα» σημείωσε η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» αναφερόμενη στην πολιτική αποτροπής που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στους πρόσφυγες.

Σχολιάζοντας τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε έξω από την Υπηρεσία Ασύλου που έμεινε κλειστή για δύο μήνες λόγω κορωνοϊού τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να οργανώσει την προσέλευση του κόσμου με αποτέλεσμα άνθρωποι να εξευτελίζονται, να ταλαιπωρούνται και φυσικά να κινδυνεύουν».

«Πρόκειται για μία λογική αποτροπής των ανθρώπων να μην έρθουν στην Ευρώπη. Οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν θα σταματήσουν ούτε με την αυστηροποίηση των μέτρων, ούτε με την ταραγμένη θάλασσα και τα ποτάμια ούτε με τα όπλα. Μια πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την πραγματικότητα αυτή και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σήμερα και το αύριο στη βάση αυτή. Η Ευρώπη θέλουμε δε θέλουμε θα γίνει πολύχρωμη με ό,τι θετικά ή αρνητικά έχει αυτό και χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχέδιο ένταξης και κατανόησης» σημείωσε ακόμη.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/838113520&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Αναφορικά με το ζήτημα της έξωσης χιλιάδων προσφύγων από τις δομές η κα Κούρτοβικ τόνισε «πως το αίτημά μας πρέπει να είναι να μην βρεθεί ο κόσμος αυτός στον δρόμο χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η στέγη και η ένταξή του».

Σχετικά με τα προγράμματα στέγασης εξήγησε, ακόμη, ότι «η Ύπατη Αρμοστεία στέγασε αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα με ένα καλό πρόγραμμα αλλά δεν εξασφάλισε τις υπόλοιπες συνθήκες ένταξης. Η ένταξη περιλαμβάνει τη στέγη, την υγεία, τη γλώσσα, την εκπαίδευση, την δουλειά. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν δόθηκαν απευθείας στο Δημόσιο να τα διαχειριστεί αλλά μέσα από την Ύπατη Αρμοστεία διοχετεύτηκαν σε ΜΚΟ για να χειριστούν τα ζητήματα ένταξης. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι πρόσφυγες να καλούνται να αναλάβουν μόνοι τους τη ζωή τους, κάτι που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2019».

«Το αίτημα μας είναι να μην βγουν από τις δομές χωρίς να εξασφαλιστεί η στέγη και η ένταξή τους» δήλωσε ακόμη τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί. «Η πρόνοια δεν είναι ο στόχος για τους προσφυγικούς πληθυσμούς γιατί είναι μια συνθήκη -αναγκαία μεν -η οποία περιθωριοποιεί, στιγματίζει και διατηρεί σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας τον πρόσφυγα. Δημιουργεί επιπλέον συνθήκες προσωρινότητας και έλλειψης κινήτρου για την όσμωση και στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι το ζητούμενο να έχουμε ανθρώπους αδρανοποιημένους που καλύπτουν μόνο τις βασικές ανάγκες και δε συμμετέχουν στη κοινωνική ζωή χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» κατέληξε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL