Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Από τον σεξιστικό λόγο στην βία κατά των γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον σεξιστικό λόγο στην βία κατά των γυναικών

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία:

Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες τα φαινόμενα αγοραίου σεξισμού από μερίδα γνωστών και «έγκριτων» δημοσιογράφων. Οι συγκεκριμένοι καλύπτουν την αδυναμία τους για ουσιαστική και εποικοδομητική πολιτική ανάλυση και κριτική, με τη στοχοποίηση γυναικών πολιτικών μέσω εμετικών, αναχρονιστικών σχολίων, βαθιά μισογύνικων.

Πρωτοστατεί  ο «πολύς» κ. Πρετεντέρης, ο άνθρωπος που για χρόνια κουνούσε το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία, του οποίου ο δημοσιογραφικός λόγος, και εξαιτίας της προφανούς έλλειψης πολιτικών επιχειρημάτων που τον διακρίνει, μετατρέπεται όλο και πιο συχνά σε σεξιστικό παραλήρημα, εναντίον γυναικών πολιτικών(όπως συνέβη στις περιπτώσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Φ. Γεννηματά, αλλά και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα της πρώην υπουργού και νυν τομεάρχισσας Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου, καθώς και της τομεάρχισσας Τουρισμού κ. Κ. Νοτοπούλου).

Φυσικά ο κ. Πρετεντέρης δεν είναι ο μόνος δημοσιογράφος, που επιδίδεται σε σεξιστικά σχόλια. Τον ακολουθούν αρκετοί κι ανάμεσά τους ο «δημοκρατικός» κ. Καμπουράκης, οι οποίοι μοιάζει να αγνοούν ή να αδιαφορούν για το γεγονός πως ο σεξισμός στον λόγο αποτελεί ακραία μορφή ρατσισμού, πως ο λόγος διαμορφώνει συνειδήσεις, πως από τον βίαιο λόγο έως την βία σε όλες της τις μορφές, η απόσταση είναι μικρή, και πως μέσω αυτού του είδους σχολίων αυτοχαρακτηρίζονται ανάλογα.

Ωστόσο, το απογοητευτικό στην όλη υπόθεση είναι η αδιαφορία και η σχετική αδράνεια  της ΕΣΗΕΑ  και του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, των αρμόδιων δηλαδή φορέων, που οφείλουν να αναχαιτίζουν, να αποτρέπουν τη δημοσιογραφική σεξιστική ασυδοσία. Το τελευταίο μάλιστα δεσμεύεται ρητά γι’αυτό από το άρθρο 24 του Ν.4604/2019 (Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας)

Κατά συνέπεια, καλούμε και τους δύο φορείς, έστω και τώρα, να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, προχωρώντας σε εκείνες τις ενέργειες που δεν θα επιτρέπουν στο εξής στον χώρο των ΜΜΕ τον διασυρμό των γυναικών πολιτικών, και όχι μόνον, εξ’ αιτίας του φύλου τους, ο οποίος διασυρμός  έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, σκοπεύει την αποτελεσματική και ισότιμη με τους άνδρες συναδέλφους τους άσκηση των πολιτικών τους δραστηριοτήτων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL