Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορωνοϊού ζητά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορωνοϊού ζητά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τη λήψη άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ζητάει με επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι εδώ και δεκαετίες, στις φυλακές επικρατούν συνωστισμός, ελλιπέστατη ή αποσπασματική πρόσβαση στην υγεία, έλλειψη χώρου μέσα στα κελιά, εξαιρετικά προβληματική υγιεινή και καθαριότητα. Παραθέτει στη συνέχεια μια σειρά προτάσεων προκειμένου να παρθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και τη ζωή και υγεία των έγκλειστων και των εργαζομένων στους χώρους κράτησης.

Μεταξύ άλλων προτείνει να απολυθούν, υπό όρο, άμεσα, με νομοθετική διάταξη, οι κρατούμενοι οι οποίοι θα συμπλήρωναν τον χρόνο έκτισης ποινής τους τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ στα αδικήματα που δεν σχετίζονται με βία να αντικατασταθεί η κράτηση με κατ΄ οίκον περιορισμό ή/και ηλεκτρονική επιτήρηση. Επίσης, ζητάει για όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλοι οι κρατούμενοι και κρατούμενες ηλικίας 65 ετών και άνω ή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τους οποίους δεν συντρέχουν στοιχεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας, να εκτίουν την ποινή τους στην κατοικία τους.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταλήγει λέγοντας ότι «με τα μέτρα αυτά, η Πολιτεία θα διασφαλίσει το θεμελιώδες αγαθό της ζωής και της υγείας και των κρατουμένων και των εργαζομένων και ταυτόχρονα θα συμβάλει στο δύσκολο έργο της πρόληψης εξάπλωσης της πανδημίας. Στους τόσο δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η ψύχραιμη στάθμιση των πιο θεμελιωδών αγαθών και η αξιοποίηση των προβλεπόμενων εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη».

Συμπληρώνει εξάλλου, ότι «το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν θα αντέξει μια πανδημία των εγκλείστων» και χαρακτηρίζει την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών «επείγουσα μπροστά σε μια πανδημία που βασικό της "αρωγό" στην εξάπλωση έχει την επαφή και τον συγχρωτισμό».

Διαβάστε ακόμα:

Σπύρος Λάππας: Τις δύσκολες ώρες δεν πρέπει να ξεχαστούν όοι στερούνται της ελευθερίας τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL