Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να ανακληθούν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να ανακληθούν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το άσυλο

Να ανακαλέσει τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για αναστολή της διαδικασίας ασύλου για ένα μήνα ζητά από την κυβέρνηση η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως επισημαίνει, το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο και η απαγόρευση επαναπροώθησης «αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα τόσο του προσφυγικού δικαίου, όσο και των οικουμενικών Αρχών της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, πάνω στα οποία η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή κοινότητα έχουν οικοδομηθεί». Παράλληλα, σημειώνει πως «δεν προβλέπονται ρήτρες παρέκκλισης από την εφαρμογή των ανωτέρων κειμένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η εθνική ασφάλεια και η δημόσια υγεία».

Η Εθνική Επιτροπή ζητεί από την κυβέρνηση να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα και να διασφαλίσει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, ενώ καλεί τους εκπροσώπους των εθνικών και τοπικών Αρχών να επιδείξουν πνεύμα σύνεσης και ομοψυχίας εγκαταλείποντας ρητορικές «που διεγείρουν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά». Ακόμα, ζητεί από την ΕΛΑΣ και τη Δικαιοσύνη να διερευνήσουν τις καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικές ομάδες και για ρατσιστικές επιθέσεις από ομάδες κατά νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, εργαζομένων σε ΜΚΟ και δημοσιογράφων.

Τέλος, χαρακτηρίζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας «κενό γράμμα, καθώς στην πράξη αποδείχτηκε ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική και καταλυτικός παράγοντας στην περιστολή δικαιωμάτων» των αιτούντων άσυλο και των κατοίκων των νησιών. Για τον λόγο αυτόν καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επανεξετάσουν συνολικά την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, αναγνωρίζοντας τη de facto κατάργηση της Κοινής Δήλωσης και προχωρώντας στην αναμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Αναλυτικά η δήλωση της ΕΕΔΑ:

/documents/10179/0/DIE98S/0238973c-2f97-49c5-8013-3073a0be6fe5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL