Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την προσφυγιά με φόβο κι ανασφάλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την προσφυγιά με φόβο κι ανασφάλεια

Με «ανησυχία» παρακολουθεί τα γεγονότα που εξελίσσονται γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, ειδικότερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

"Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την προσφυγιά και τη μετανάστευση με φόβο κι ανασφάλεια. Η ασφάλεια θα επιτευχθεί μέσα από τη διευκόλυνση των προσβάσεων στη στέγαση, στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, υπογραμμίζει επίσης ότι "η αποσυμφόρηση των νησιών κι η μεταφορά των ανθρώπων προς την ενδοχώρα είναι αναγκαίο, με δεδομένο, όμως, ότι οι δομές στέγασης στις οποίες θα φιλοξενηθούν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και δεν προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

Και καταλήγει ότι "οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος".

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα

Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πως από τη στιγμή που οι λόγοι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης συνεχίζουν να υπάρχουν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα αναγκάζονται να φεύγουν από τους τόπους τους. Από τους ανθρώπους αυτούς, μόλις ένα μικρό ποσοστό, παγκοσμίως, έρχεται προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, παραμένει πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αποτελώντας μία από τις χώρες υποδοχής. Κι ως τέτοια καλείται να διαχειριστεί με σοβαρότητα, συνέπεια και σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών είναι κύριο μέλημά μας. Η αποσυμφόρηση των νησιών κι η μεταφορά των ανθρώπων προς την ενδοχώρα είναι αναγκαίο, με δεδομένο, όμως, ότι οι δομές στέγασης στις οποίες θα φιλοξενηθούν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και δεν προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Άλλωστε, το στεγαστικό παραμένει ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα για τη διαχείριση από πλευράς της ελληνικής πολιτείας κι όχι μόνο.

Την περασμένη, μόλις, εβδομάδα παρακολουθήσαμε την αστυνομική επέμβαση στα Εξάρχεια και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς άλλες δομές φιλοξενίας. Παρακολουθήσαμε, μάλιστα, με έκπληξη τη δημόσια συζήτηση και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των προσφύγων και των μεταναστών, παρ’ όλο που το πρόβλημα της περιοχής είναι ξεκάθαρο πως  ΔΕΝ είναι οι ίδιοι. Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι πάντοτε τα ιδανικά εξιλαστήρια θύματα.

Έχουμε εκφράσει σε όλους τους τόνους ότι οι καταλήψεις δεν αποτελούν λύση στο στεγαστικό ζήτημα. Κι οι πρόσφυγες, βέβαια, εάν είχαν άλλη επιλογή, ποτέ δε θα επέλεγαν να ζήσουν σε μία κατάληψη. Όλοι οι άνθρωποι αυτοί προσέφυγαν σε δομές φιλοξενίας, σε υπηρεσίες κι οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, χωρίς να καταφέρουν κάτι. Η κατάληψη, λοιπόν, ήταν το τελευταίο για αυτούς καταφύγιο σε μία διαδικασία αναμονής όπου αναγκαστικά περιμένουν στη σειρά για πρόσβαση σε μία στέγη. Σε διαδικασία αναμονής, πολλές φορές μακροχρόνια, βρίσκονται και για πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου. Γι’ αυτό, χρειάζεται ένα αποδοτικό σύστημα. Συμβατό με το διεθνές κι ευρωπαϊκό δίκαιο και χωρίς έκπτωση στην ποιότητα της εξέτασης των αιτημάτων χάριν της επίσπευσης.

Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την προσφυγιά και τη μετανάστευση με φόβο κι ανασφάλεια. Η ασφάλεια θα επιτευχθεί μέσα από τη διευκόλυνση των προσβάσεων στη στέγαση, στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. Η ασφάλεια θα έρθει μέσα από τη συμπερίληψη των ανθρώπων στην κοινωνία. Κι αυτό θα συμβεί αποδοτικότερα μέσα από τη συγκρότηση ενός σοβαρού κι ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ένταξη. Όμως, αυτός ο διάλογος δε γίνεται να συντελεστεί μονομερώς και χωρίς τη συμβολή των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών.

Εμείς από την πλευρά μας, παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο. Διότι για εμάς το προσφυγικό / μεταναστευτικό αποτελεί ευκαιρία κοινωνικής προόδου κι ανάπτυξης. Και σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL