Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ψήφος ανοχής από τη Γεννηματά στη Ν.Δ. για... το καλό της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος ανοχής από τη Γεννηματά στη Ν.Δ. για... το καλό της χώρας

Η μετεκλογική στρατηγική της Φ. Γεννηματά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο σαφής. Μπορεί να «απενεργοποίησε» τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά διατηρεί ατόφια τη στρατηγική του. Διότι η επιτομή της περιβόητης «γραμμής» που επέβαλε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Ευ. Βενιζέλος περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει όχι μόνο την εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και (κυρίως) την αδυναμία του στην επόμενη περίοδο διακυβέρνησης να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Έτσι, με την ίδια να δίνει τον τόνο και να ακολουθούν κορυφαία στελέχη και συνεργάτες της, η πρόεδρος του κόμματος επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί και ξεκαθάρισε (ΣΚΑΪ) ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ. -που προεξοφλεί ότι θα είναι πρώτο κόμμα- σε συγκεκριμένα θέματα όχι ως «συγκυβέρνηση», αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί η «πολιτική σταθερότητα» και να «μην μπει η χώρα σε περιπέτειες». Θα συνεργαστεί μαζί της και θα προσφέρει συναίνεση είτε ως «προοδευτική διακυβέρνηση» σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Ν.Δ. είτε ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση», δια της ψήφου ανοχής, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ., όπως είπε (ρ/σ News 247) και ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητάει ενίσχυς;h του ώστε να μπορεί να πιέζει, όπως λέει, μια κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πιο «προοδευτικές» κατευθύνσεις, καθώς ως τέτοια θεωρεί την κατάργηση της απλής αναλογικής (για την οποία απαιτούνται 200 ψήφοι στην ερχόμενη Βουλή). Μάλιστα, δηλώνει ότι θα συναινέσει σε εκλογή ΠτΔ, δηλαδή ότι θα στηρίζει τη Ν.Δ. ώστε να μην γίνουν εκλογές και μπει «σε περιπέτειες η χώρα», παρότι αναγνωρίζει ότι «το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν βγαίνει χωρίς περικοπές», όπως δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαπας και ενώ «ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει κλέφτικα τώρα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”.

Ειδικότερα, η Φ. Γεννηματά επανέλαβε (ΣΚΑΪ) τα τρία πεδία στα οποία είναι διατεθειμένο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συγκλίνει με τη Ν.Δ. σπεύδοντας να «διευκρινίσει» πως η στάση της δεν ισοδυναμεί με συγκυβέρνηση, αλλά με «υπεύθυνη αντιπολίτευση», ώστε να αποφευχθεί η διολίσθηση της χώρας σε «περιπέτειες», και χαρακτήρισε «θράσος» να κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «υποστήλωμα του Κυρ. Μητσοτάκη». Είπε πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα φροντίσει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα, την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τον εκλογικό νόμο προβλέπει μπόνους για ποσοστό πάνω από 25%, με ταβάνι τις 35 έδρες με 40%, είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας. Το μέλος του Π.Σ. δήλωσε ότι «το ματσάκι δεν γυρίζει. Η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα» και πως είναι «προτιμότερο να βάλεις όρους από το να υπάρξει ακυβερνησία”. Ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Θ. Παπαθεοδώρου είπε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι «και εκεί μπαίνει ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και εκεί μπαίνει ζήτημα σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να μην προσφεύγει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, όπως το πληρώσαμε το 2014». «Γι' αυτά τα πράγματα λοιπόν είπαμε ότι, ναι, ότι μπορεί να υπάρξει σε απόλυτο βαθμό μια συνεννόηση με τη Ν.Δ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL