Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Ήξεις - αφήξεις για συγκυβέρνηση, κατηγορηματική για στήριξη της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ήξεις - αφήξεις για συγκυβέρνηση, κατηγορηματική για στήριξη της Ν.Δ.

Ήξεις - αφήξεις εμφανίζεται η Φ. Γεννηματά για το μετεκλογικό τοπίο χωρίς ακόμα πάντως να είναι σε θέση να διευκρινίσει ότι δεν θα συνεργαστεί κυβερνητικά με τη Ν.Δ. Αντίθετα, έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι το Κίνημα Αλλαγής, ακόμα και από τη θέση της αντιπολίτευσης, θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα με την ψήφο της, ώστε “να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες”.

Έτσι, δύο εικοσιτετράωρα αφότου ο Λ. Γρηγοράκος δήλωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. “θα είναι ένα κόμμα που θα δώσει την κυβερνησιμότητα με την ανοχή του στην περίπτωση που δεν υπάρξει κυβέρνηση αυτοδυναμίας”, η Φ. Γεννηματά μίλησε και για “υπεύθυνη αντιπολίτευση”, ωστόσο άφησε ανοικτό για μια ακόμη φορά το σενάριο της συγκυβέρνησης. “Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κυβερνητικό σε κανέναν για να βγουν οι αριθμοί” είπε (ρ/σ Real) και πρόσθεσε ότι “έχουμε σχέδιο για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, αλλά, αν δεν επιτευχθεί αυτό, θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση”.

Είπε συγκεκριμένα ότι “η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη και ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα συνδυάζει την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη” και πως αυτό είναι το πρόγραμμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανέφερε ότι τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε γίνει με την κυβέρνηση Παπαδήμου και το καλοκαίρι του 2015, όταν “ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. γύρισαν την πλάτη στην εθνική συνεννόηση και οδήγησαν σε εκλογές”. Η Φ. Γεννηματά είπε συνεπώς ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει το “σχέδιο Ελλάδα” για τη διακυβέρνηση της χώρας, “αλλά, αν δεν επιτευχθεί αυτό, θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση”. Επανέλαβε ότι “κανείς δεν θα καθορίσει την κυβέρνηση παρά μόνο ο ελληνικός λαός με την ψήφο του”.

Αφήνοντας “θολό”, τι θα κάνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετεκλογικά, η Φ. Γεννηματά παίζει το “χαρτί” του “εγγυητή της λύσης”, του κόμματος που θα εξασφαλίζει αν και όποτε χρειαστεί τη συνέχιση της επόμενης διακυβέρνησης. Εξ ου και το μότο: “Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες” και η ρητορική περί “υπεύθυνης δύναμης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης”, που “δεν θα αφήσει τη χώρα να μπει σε τροχιά αποσταθεροποίησης”.

Αντίδραση στη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δηλώνει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα στηρίζει κυβέρνηση της Ν.Δ. για να υπάρχει “πολιτική ομαλότητα” και ότι ανάλογα με τη δύναμή του θα πιέζει προς προοδευτικές επιλογές, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για το πρόγραμμα που παρουσίασε, σχολιάζοντας ότι “κάθε φορά που μιλούν για την ουσία της πολιτικής αποκαλύπτονται”.

Είπε ότι η ανάπτυξη δεν εξασφαλίζεται μόνο με τη μείωση φόρων, την κατηγόρησε ότι δεν τη συνδέει με την κοινωνική δικαιοσύνη και στηλίτευσε την απουσία αναφοράς στις συλλογικές συμβάσεις, τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Την κατηγόρησε ακόμη ότι, ενώ μιλούσε για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, “τώρα υπόσχεται ακύρωση μόνο των υπερπλεονασμάτων (άνω του 3,5%)”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL