Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πετυχημένη η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πετυχημένη η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια

Στην “επιτυχήμενη έξοδο” της Ελλάδας από το Μνημόνιο αναφέρεται διεξοδικά η φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χαρακτηρίζοντας έτος “ορόσημο” για τον ESM το 2018.

"Ο ΕSM έχει δύο ορόσημα το 2018: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα τον Αύγουστο ύστερα από περισσότερα από οκτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας και η σύνοδος κορυφής αποφάσισε τον Δεκέμβριο ένα πακέτο μέτρων για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) για την ενίσχυση του ESM” δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ευρωταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στο ιστορικό της ελληνικής διάσωσης, της πλέον καθοριστικής επιχείρησης του ΕSM, και περιγράφει αναλυτικά τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

“Οι υπολογισμοί για την παρούσα ετήσια έκθεση δείχνουν ότι, χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων μας και τις μεγάλες προθεσμίες λήξης, η Ελλάδα εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό του 2018 σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση των αγορών. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 7% του ελληνικού ΑΕΠ. Παρόμοιες εξοικονομήσεις θα επαναληφθούν και τα επόμενα πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ από το Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα το κεφάλαιο για την Ελλάδα της έκθεσης του ESM υπογραμμίζει ότι “σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη ευπάθειας του ESM, τα ευάλωτα σημεία της Ελλάδας έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2009, όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε το 12% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα το 15% του ΑΕΠ".

“Κατά τα έτη προσαρμογής η Ελλάδα κατηύθυνε την οικονομία της σε ασφαλέστερα ύδατα βελτιώνοντας το δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο, μειώνοντας το κόστος εργασίας και καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα πιο ανθεκτικό” σημειώνει.

Αναλυτικά, στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη οι συντάκτες της έκθεσης περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στον τομέα της φορολογίας (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος), στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκηση, στη διοίκηση εσόδων, στο σύστημα υγείας, στην αγορά εργασίας, στην αφορά προϊόντων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, η έκθεση σημειώνει: “Η Ελλάδα έτυχε σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους τόσο από ιδιώτες πιστωτές το 2012 όσο και από τον επίσημο τομέα το 2011, το 2012, το 2016 και, λίγο πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος, τον Ιούνιο του 2018. Όλα αυτά τα μέτρα βελτίωσαν τη δυναμική του χρέους”.

“Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει σε φθίνουσα πορεία, με ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το όριο του 20% μακροπρόθεσμα στο βασικό σενάριο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύθηκαν επίσης να παράσχουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2032, εάν χρειαστεί και υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.” αναφέρει επίσης η έκθεση.

Καταλήγοντας η ετήσια έκθεση του ESM σημειώνει για την Ελλάδα: “Τα δημόσια οικονομικά πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμη πορεία, ενσωματώνοντας παράλληλα πολιτικές προσανατολισμένες περισσότερο στην ανάπτυξη. Οι ήδη εφαρμοζόμενες ή υιοθετημένες μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση των φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρέπει να διασφαλιστούν και να μην αντιστραφούν”.

Επιπρόσθετα καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική πορεία “για να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση νομικών διαφορών, να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό της μέγεθος, και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των κρατικών επιχειρήσεων”.

Σημειώνεται ότι χθες ενέκρινε το Συμβούλιο των Κυβερνητών του ESM και τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η αξιολόγηση των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης, την οποία έχει αναλάβει ο Χοακίν Αλμούνια. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών Μάριο Σεντένο, αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει για να “επιρριφθούν ευθύνες”, αλλά για να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους κρίσεις. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί το δεύτερο μισό του 2019 και το 2020 και θα παρουσιαστεί στην επόμενη ετήσια σύνοδο του ESM, την επόμενη χρονιά.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ EUROGROUP

"Ανησυχεί" ο Κλ. Ρέγκλινγκ, αλλά αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης

Άνοιξε ή όρεξη και του επικεφαλής του ESM όσον αφορά τη 13η σύνταξη και το αφορολόγητο

Το ζήτημα της Ελλάδας και η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο Κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε την “ανησυχία” του ότι τα εν λόγω μέτρα “θέτουν σε κίνδυνο” την εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της.

Ωστόσο επισήμανε ότι “λαμβάνει υπόψη” τη θέση της κυβέρνησης ότι ο στόχος θα επιτευχθεί παρά τα μέτρα αυτά, σημειώνοντας ότι “βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο μισό του έτους” και ότι “πρόκειται μόνο για εκτιμήσεις”.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που λήφθηκαν, όπως η 13η σύνταξη, οι κοινωνικές παροχές, η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, που θεωρείται, όπως είπε, “αναπτυξιακό μέτρο”, καθώς και η αλλαγή στον νόμο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP), η οποία σημείωσε πως αποτελεί “ξεκάθαρη παράβαση της συμφωνίας”.

Επίσης σημείωσε ότι οι όποιες αλλαγές δεν έγιναν μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως είχε συμφωνηθεί. “Θα επιστρέψουμε σε όλα αυτά με την καινούργια κυβέρνηση και θα εργαστούμε με όποια κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός” κατέληξε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Ιταλία και Ευρωζώνη

Το χθεσινό Eurogroup ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι αργά τη νύχτα καθώς στο τραπέζι τέθηκαν τα ζητήματα εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, τα οποία έπρεπε να καταλήξουν σε συμφωνία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου. Εκτός ατζέντας τέθηκε και το ζήτημα του ιταλικού χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από τον Ιταλό ομόλογό τους να προτείνει νέα, “σημαντικά” μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και να αποφευχθεί η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL