Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Φώφη Γεννηματά, "περηφάνια" και προκατάληψη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φώφη Γεννηματά, "περηφάνια" και προκατάληψη...

“Είμαστε εδώ, γιατί υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κάθε είδους διάκριση” δήλωσε η Φώφη Γεννηματά από το Athens Pride, το “σημείο αναφοράς για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα”, όπως σωστά παρατήρησε.

Όμως η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε συνειδητά ένα ψέμα. Και αυτό δείχνει ότι η σαββατιάτικη βόλτα της από το Pride (για την ακρίβεια, από το περίπτερο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο Pride) ήταν ένας ακόμη προεκλογικός περίπατος, ιδιαίτερα τώρα που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι θέλει να εκπροσωπήσει ξανά τον προοδευτικό κόσμο και πρέπει να τραβήξει κόσμο απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Σκέφτηκε προφανώς ότι μια περαντζάδα από το πολύχρωμο σκηνικό του Συντάγματος και η μόδα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τον νεότερο κόσμο μέσω της απήχησης που έχει αποκτήσει η διοργάνωση θα έδινε λίγο χρώμα στη γκριζαρισμένη από τις πολλές ίσες αποστάσεις πολιτική του κόμματός της.

Ποιο είναι το ψέμα της κ. Γεννηματά;

Όχι μακριά από σήμερα, πριν από ακριβώς δύο μήνες, στη δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος, η ίδια και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έδωσαν τις απαραίτητες ψήφους για την αναθεώρηση του άρθρου 5 παράγραφος 2 του συντάγματος. Για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα η αναθεώρηση του 5.2, που κατοχυρώνει την απαγόρευση διακρίσεων για μόνιμες ιδιότητες, ήταν και είναι βασική διεκδίκηση.

Το άρθρο προβλέπει συγκεκριμένα: “Όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καββαδία, Κ. Δουζίνας, Γ. Κυρίτσης και Χρ. Καραγιαννίδης κατέθεσαν πρόταση στην επιτροπή αναθεώρησης του συντάγματος στην κατεύθυνση να προστεθούν ως λόγοι απαγορευμένων διακρίσεων στην παρ. 2 η ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Η πρόταση υπεγράφη από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον Κανονισμό και τέθηκε σε ψηφοφορία στην Επιτροπή λαμβάνοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Επισημαίνεται ότι αποτελούσε πρόταση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Τα επικίνδυνα ήξεις - αφήξεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., λίγο πριν από την πρώτη ψηφοφορία επί των άρθρων, τον Φεβρουάριο, εξέδωσε ανακοίνωση που έλεγε ότι αναθεώρηση του 5.2 θα δημιουργούσε ερμηνευτικά προβλήματα και έτσι τασσόταν κατά. Εν συνεχεία, υπολογίζοντας ενδεχομένως ότι αυτή η θέση του θα είχε ένα επιπλέον πολιτικό κόστος για τον “προοδευτικό” χαρακτήρα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αποφασίστηκε, ενδεχομένως εν είδει συμβολισμού, να το ψηφίσει μόνο ο Ανδ. Λοβέρδος, με τους υπόλοιπους βουλευτές και τη Φ. Γεννηματά να απέχουν. Η στάση αυτή “κούμπωνε” με τη γενική απόφαση που είχε λάβει η Χαρ. Τρικούπη ως προς την αναθεώρηση, να μην ψηφιστεί τίποτα με 180 ψήφους προκειμένου στην επόμενη Βουλή να απαιτείται μεγαλύτερη συναινετική διαδικασία. Η κίνηση αυτή είχε βάσιμο πολιτικό σκεπτικό εφόσον το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπολόγιζε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και έτσι θα μπορούσε να μπει ένα φρένο να μην προχωρά κατά βούληση σε αναθεωρήσεις άρθρων με 151 ψήφους. Το εν λόγω άρθρο έλαβε στη δεύτερη ψηφοφορία, τον Μάρτιο, 174 ψήφους. Άρα στην επόμενη Βουλή απαιτούνται 180 για να αναθεωρηθεί στην κατεύθυνση που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία στηρίζει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Γίνεται αντιληπτό ότι η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου είναι ένα σημείο αναφοράς που ενώ υπερψηφίστηκε και θα βρει τον δρόμο του στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, δεν έλαβε τις απαιτούμενες 180 ψήφους. Έτσι, δεδομένου αφενός ότι απαιτούνται από τη νέα Βουλή 180 ψήφοι για να επικυρωθεί και, αφετέρου, εάν ληφθεί ως δεδομένο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η Ν.Δ., κινδυνεύει πολύ βάσιμα να μην “περάσει”.

Το βάρος σε αυτή την περίπτωση θα πέσει εξ ολοκλήρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τη Φ. Γεννηματά, όπως έχει σχολιάσει από τον Μάρτιο η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών όταν το εν λόγω άρθρο έλαβε τελικά 174 ψήφους.

Η παρουσία της στο Pride είναι σημαντική από την άποψη ότι κάθε πολιτική παρουσία στέλνει ένα μήνυμα υποστήριξης ενός σκοπού. Στην ουσία όμως, η κ. Γεννηματά ήδη πριν από δύο μήνες αποδεικνυόταν το λιγότερο αναντίστοιχη με τη δήλωση που έκανε το περασμένο Σάββατο. Δεν υποστηρίζει κανείς ότι η κ. Γεννηματά είναι υπέρ των διακρίσεων. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. το εάν οι θέσεις αρχής παραμένουν έμπρακτα σταθερές όταν θεωρούν πως η πλάστιγγα του πολιτικού κόστους δεν γέρνει υπέρ τους...

Ηχηρές απουσίες

Αυτά επί της ουσίας. Σε δευτερεύον επίπεδο, η παρουσία της κ. Γεννηματα στο Pride δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυτή η παρουσία της υπενθύμισε την ηχηρή απουσία της από άλλες εξίσου σημαντικές ψηφοφορίες που είχαν προηγηθεί. Αντιδράσεις σε κάποιο βαθμό υπερβολικές, δεδομένου αφενός ότι, παρότι η ίδια απείχε, το κόμμα της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (μετέπειτα ΚΙΝ.ΑΛΛ.), είχε στηρίξει τις αλλαγές και, αφετέρου, ότι είχε υπερψηφίσει προσωπικά τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ απουσίαζαν και δικοί της βουλευτές, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά είχε απουσιάσει από την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης. Όμως είχε απουσιάσει και από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατοχύρωση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου (όπως έλειπαν και οι βουλευτές της Δ. Κωνσταντόπουλος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Μανιάτης, Δ. Κρεμαστινός, Β. Κεγκέρογλου και Μιχ. Τζελέπης), καθώς είχε προγραμματίσει προεκλογική περίοδο στο Ηράκλειο της Κρήτης, αφού τότε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέλεγε ηγεσία. Ο τότε ανθυποψήφιός της και νυν επικεφαλής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με απόφαση της ίδιας, Γ. Καμίνης την είχε κατηγορήσει ευθέως για συνειδητή απουσία, λέγοντας ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που απουσιάζει από μια κρίσιμη ψηφοφορία, κάτι που δείχνει πως είναι φυγόμαχη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά ειδικότερα το άρθρο 3, που έδινε τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, η ΔΗ.ΣΥ. είχε ψηφίσει “παρών”. Η μόνη διαφοροποίηση είχε προέλθει και σε αυτή την περίπτωση από τον Θ. Θεοχαρόπουλο (δεν είχε αποχωρήσει ακόμα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.) που ψήφισε και το άρθρο 3.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, η απουσία της προέδρου είναι εξίσου συμβολική όσο συμβολική αξιώνει να είναι και η παρουσία της στο Pride του Σαββάτου.

Και όση “χρυσόσκονη” και αν φορεθεί για να εκφραστεί η “περηφάνια” και να κρυφτεί η προκατάληψη, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός πως “ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL